UA / RU
Підтримати ZN.ua

Страх та постійна невизначеність провокують панічні стани

Як їх уникнути чи мінімізувати, радить Forbes

Кожен українець, навіть якщо він виїхав за кордон і не чує безперервного завивання сирен та вибухів, все одно перебуває під впливом постійного стресу.

Усі, хто відчув жахи війни, дорослі та діти, перебувають під тиском негативних емоцій, які можуть спровокувати панічні стани. Як із ними впоратися, радить видання Forbes.

Мозок людини влаштований таким чином, що навіть за відсутності реальної загрози для тривожного стану досить просто думати про погане. Нервова система не особливо відрізняє потенційну і реальну загрозу, вигадану або проблему, що вже трапилася.

При непрохідному почутті тривоги життя втрачає фарби або стає чергою нервових зривів. Це може призвести до втрати віри в себе, демотивації та постійного очікування катастрофи.

В умовах постійної невизначеності може допомогти поділ речей на підконтрольні нам і ті, на які ми не можемо вплинути.

Наприклад, поза нашою владою змінити масштабні події, зупинити війну. Ми не можемо передбачити, чи будуть чергові бомбардування. Але в нашій владі змінити ставлення до цих речей, зменшити ризики та підготувати себе до тяжких часів. Для цього потрібно знайти те, що ми можемо змінити навколо та всередині себе.

У цій техніці важливо спиратися на те, що в зоні нашого контролю, а тривога з приводу непідвладних нам речей буде безпідставною, і крім погіршення якості життя нічим нам не допоможе.

Не варто уникати маленьких насолод. Це може бути просто чашка кави в затишному місці, улюблене блюдо, читання книги або просто прогулянка.

Фізичне навантаження дозволяє виробляти більше серотоніну та робити якість сну краще. Чим більше ми боїмося, тим більше витрачаємо ресурсу подолання порога тривоги. Хороший сон, ситість та фізичне навантаження - це запорука стресостійкості. Зберігати самовладання значно простіше, коли базові потреби задоволені.

Варто також розуміти, що наш мозок, аналізуючи небезпеку, одночасно малює найгірший результат подій. Часто люди розглядають лише катастрофічний сценарій, хоча насправді є благополучні виходи з труднощів.

Спробуйте зібрати якнайбільше інформації про позитивний результат у тих, хто стикався з подібними труднощами. Це дуже важливо для вашого психічного здоров'я, оскільки негативна інформація призводить до паніки. Позитивний настрій дає шлях до вирішення.

Важливо відчувати підтримку. Коли вас оточують позитивно налаштовані і люди, які вірять в себе, вам легше справлятися з труднощами. Не варто недооцінювати дружбу та добрі стосунки всередині групи, яка може вас підтримати. Нам куди простіше долати життєві негаразди, коли ми не одні.

Читайте також: Психолог дав поради для тих, хто наразі переживає тривогу та виснаження

Пихолог Олена Батинська радить, як зберегти душевну рівновагу:

Ви вмієте дихати, отже, ви живі. Прислухайтеся до свого подиху.
Коли ви щось робите, промовте подумки, що саме ви робите. Можна вголос.

Зверніть увагу на того, хто поряд. Навіть якщо це кіт. Торкніться, обійміть. Зайвим не буде.

Вірте. Хто є віруючим, є молитви.
«Є наша армія. Шалена армія. Я вірю у своїх побратимів. І про всяк випадок, у собі теж. Стоїмо. Боремося. Віримо», – додає психолог.