UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль підбив підсумки війни з ХАМАС: що відомо

Бойовики випустили по Ізраїлю тисячі ракет.

Армія оборони Ізраїлю підбила підсумки за два тижні війни проти ісламістського палестинського угрупування ХАМАС, бойовики якого вдерлися в країну 7 жовтня.

Зокрема військові повідомили, що з Сектору Гази по Ізраїлю випустили більше 6900 ракет, водночас близько 450 запусків всередині Гази були невдалими.

Читайте також: У НАТО заявили, що можуть одночасно допомагати Україні та Ізраїлю

Серед втрат:

Також військові зазначили, що знищили понад 1000 терористів ХАМАС, більшість із них після проникнення на територію Ізраїлю. Окрім того, йдеться про ліквідацію десятків високопоставлених лідерів угрупування.

Читайте також: Міністр оборони Ізраїлю назвав три етапи війни проти ХАМАС. Зараз триває перший

Війна Ізраїлю проти ХАМАС: хід подій

Рух ХАМАС оголосив про початок операції «Шторм Аль-Акса» проти Ізраїлю вранці 7 жовтня. Палестинські бойовики, зокрема захопили КПП «Ерез» і на певний час прорвалися до міст Ашкелон і Сдерот, а також атакували фестиваль електронної музики.

Міноборони Ізраїлю тоді повідомило про набір резервістів. За кілька годин прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що його країна перебуває «у стані війни та переможе». Відтоді Ізраїль регулярно завдає ударів по палестинських об'єктах.

Читайте також: Ізраїль ліквідував чергового ватажка ХАМАС

У зверненні до нації Нетаньягу пообіцяв використати «всю міць» ЦАХАЛу для знищення потенціалу ХАМАСу. Він порівняв бойовиків із терористами угрупування Ісламська Держава.

Вже 9 жовтня спікер ЦАХАЛ Даніель Хагарі підтвердив, що армія відновила контроль над усіма територіями Ізраїлю, які вдалося захопити бойовикам. Пізніше військові отримали наказ повністю заблокувати Сектор Гази: «Там не буде ні електрики, ні їжі, ні палива, все закрито. Ми боремося з людьми-тваринами і діємо відповідно», — заявив тоді міністр оборони країни Йоав Галлант.

Читайте також: Байден застерігає Ізраїль: Не повторюйте помилок США

А 10 жовтня рух ХАМАС, визнаний терористичним у низці країн, заявив, що відкритий до можливих переговорів про перемир’я з Ізраїлем, оскільки «досягнув своїх цілей». Перед цим палестинські терористи виступили з погрозою почати страти мирних жителів, взятих у полон на території Ізраїлю, у відповідь на атаки без попередження.

Як пише Bloomberg, хоча ХАМАС не може зрівнятися з ізраїльською армією в технологічній витонченості, проте у бойовиків є одна дуже незвичайна перевага - широка мережа таємних підземних тунелів, яка здатна дуже ускладнити рейди ЦАХАЛу у Газі.

Вже 13 жовтня Армія оборони Ізраїлю заявила, що піхота і танки увійшли на територію Сектора Гази в ході «локальних рейдів» з метою зачистки від потенційних терористів і пошуку зниклих безвісти ізраїльтян.

Читайте також: Єгипет попередив Ізраїль за кілька днів до нападу ХАМАС – американський політик

На тлі ескалації між Ізраїлем і ХАМАС Саудівська Аравія заморозила плани нормалізації відносин із Ізраїлем, що свідчить про швидке переосмислення зовнішньополітичних пріоритетів. Загострення конфлікту підштовхнуло королівство до взаємодії з Іраном.

Натомість Сполучені Штати Америки заявили, що готують підрозділ морської піхоти швидкого реагування до можливого розгортання в Ізраїлі. Зокрема на борту десантного корабля ВМС США Bataan, який перервав навчання у Кувейті, знаходиться понад 2 000 військових.

Читайте також: Пентагон перекинув другу авіаносну групу до берегів Ізраїлю

За інформацією ЗМІ, Пентагон планує передати Ізраїлю з надзвичайних запасів США десятки тисяч 155-мм артилерійських снарядів, які ще кілька місяців тому призначались для України.

А 20 жовтня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант сказав військам, які зібралися на кордоні з Газою, що вони незабаром побачать палестинський анклав зсередини, вочевидь, маючи на увазі, що очікуване наземне вторгнення з метою знищення ХАМАС може розпочатись найближчим часом.

Читайте також: США змусили Ізраїль відкласти вторгнення до Гази – Bloomberg

Також речник ЦАХАЛу Даніель Хагарі заявив, що армія оборони Ізраїлю вже готується до «наступних етапів» у боротьбі з бойовиками ісламістського угрупування ХАМАС у Секторі Гази.

Зараз Ізраїль готується провести військову операцію на території Сектора Гази. Якщо не зважати на значні втрати, не має сумнівів, що в ізраїльтян вистачить сил, аби фізично знищити ХАМАС як боєздатну військово-політичну структуру. Але що буде далі?

Про те, хто виграє від різкого загострення палестино-ізраїльського конфлікту і як драматичні події на Близькому Сході відобразяться на Україні, — в статті В’ячеслава Ліхачова на ZN.UA «Атака на Ізраїль. Як таке взагалі могло статися?».