UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дві дози вакцини можуть бути неефективними проти "Омікрону"

"Омікрон" швидше поширюється та більш заразний, ніж попередні штами. 

Науковці із США заявили, що вакцини від COVID-19 мають нижчу ефективність у боротьбі з новим штамом "Омікрон". Попри це, бустерна доза вакцин препаратами від Pfizer, Moderna та Johnson & Johnson підсилює їх дію, інформує Reuters.

Вчені Гарварду, Массачусетської лікарні загального профілю та Массачусетського технологічного інституту, протестували зразки крові осіб, які мають дві дози вакцини від коронавірусу.

Науковці виявили "низьку або відсутню" нейтралізацію антитіл нового штаму вакцин Moderna, Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson.

Зазначається, що люди, які одержали третю дозу вакцини, мають сильнішу нейтралізацію антитіл.

За словами американських дослідників, "Омікрон" більш заразний, ніж попередні штами.

Ізраїльські дослідники заявили, що бустерна доза вакцини від Pfizer забезпечує значний ступінь захисту від нового штаму  коронавірусу "Омікрон".

Всесвітня організації охорони здоров’я рекомендує деяким категоріям людей отримати бустерну дозу вакцини від коронавірусу у зв'язку з поширенням нового штаму COVID-19 "Омікрон".

Раніше в  Офісі прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона зазначили, що штам коронавірусу "Омікрон" може виявитися заразнішим, ніж домінатна мутація "Дельта" .

Читайте також: "Омікрон" суттєво знижує рівень антитіл після вакцин Pfizer та AstraZeneca – Оксфордський університет

Поява нового штаму коронавірусу – новий виклик не тільки для охорони здоров'я України, а й для всього людства. Що за фрукт «омікрон» і чого від нього чекати Україні, читайте у статті Віктора Гавури «COVID-19: «омікрон» — нове випробування для України» для читачів ZN.UA.