UA / RU
Підтримати ZN.ua

CNN розповідає, як позбутися забудькуватості та покращити пам'ять

Люди стали більш забудькуватими під час пандемії, але це можна виправити.

Чи не виглядали дати, деталі та щоденні завдання за останні два роки дещо «туманними»? Якщо так, то це стосується не тільки вас, кажуть експерти. Це не лінь чи втрата кмітливості — життя в часи пандемії коронавірусу насправді ускладнює деякі функції мозку, зокрема його завдання створювати спогади, розповідає старший викладач когнітивної психології та нейронауки Кентського університету у Великій Британії Амір-Хомаюн Джаваді для CNN.

«Ми схильні пристосовуватися до конкретних ситуацій і звикаємо до них. Пандемія спонукала нас не планувати майбутнє», — додає Джаваді.

Крім того, життя в часи пандемії може означати пошкодження когнітивних процесів, порушення пам’яті та проблеми з концентрацією уваги, каже психолог.

Всупереч тому, як деякі люди це можуть уявляти, збереження спогадів не схоже на «фотофіксацію моменту». На це часто може впливати контекст ситуації, сказав директор Центру нейробіології навчання та пам’яті в Каліфорнійському університеті в Ірвіні професор Майкл Ясса.

Життя в умовах пандемії може значно ускладнити формування пам’яті.

«Іноді ми дещо суворі до себе. Ми думаємо: «О, як я це забув? Я повинен був це запам’ятати». Але виявилося, що під час кодування спогадів сталося те, що зробило неможливим для вас навіть підключити пам’ять у цій ситуації», — сказав Ясса.

«Отже, якщо ми позбавлені сну, в стресі і у нас на думці мільйон речей, ми, швидше за все, будемо неуважними, а потім звинуватимо в цьому забудькуватість», - додає професор.

Для тих, хто перехворів COVID-19, і навіть для тих, хто не інфікувався вірусом, багато аспектів життя під час пандемії можуть пригнічувати пам’ять, але ці проблеми можна вирішити, сказав професор неврології Гарвардської медичної школи Руді Танзі.

Коронавірус може уповільнювати вашу пам’ять

Навіть без так званого «туману мозку», який виникає під час зараження вірусом, повторюваність днів, відсутність соціальної взаємодії та зниження фізичних навантажень можуть значно ускладнити формування спогадів, сказав Джаваді.

Перебуваючи на карантині або відмовившись від соціальної активності, яка була до пандемії, кожен день виглядає одноманітним. Ця однаковість не дозволяє організовувати спогади.

Для прикладу можна розглянути звичайний похід в кіно, запропонував Джаваді. Якщо ви плануєте в суботу подивитись фільм, на який чекали з нетерпінням, у вас є незвичайна подія, за допомогою якої ви можете «розбити дні».

Ви можете запам’ятати, що напружена зустріч сталася перед переглядом фільму або весела розмова з братом відбулася після походу в кіно. Але коли важко виходити з дому і багато людей навіть не їздять в офіси, щоб відрізнити будні від вихідних, мозок має менше подій для прив’язки, щоб створювати спогади, пояснює Джаваді.

Для прикладу, після перегляду фільму у суботу ви зустрілися з другом. Ця «соціальна взаємодія» дає вам можливість обговорити свої думки та реакцію на фільм, а також будь-які події, що трапилися з вами протягом тижня. Повторення інформації важливе для того, щоб допомогти вашому мозку закріпити ці події в пам’яті.

На жаль, за останні роки пандемія обмежила нашу здатність безпечно проводити час із близькими, що робить таку практику обміну інформацією більш рідкісною, додав психолог.

Як «полагодити» свою пам'ять

Незалежно від того, причиною погіршення пам’яті став коронавірус, монотонність днів чи стрес, порушення можна «вилікувати» за допомогою деяких простих змін у способі життя, сказав Танзі.

За його словами, щоб зберегти свій мозок здоровим, важливо слідкувати за графіком сну, справлятися зі стресом, спілкуватися з іншими людьми, займатися спортом, вивчати нове та правильно харчуватися.

Якісний сон, фізичні вправи щонайменше 20 хвилин на день, дотримання здорового харчування та управління стресом за допомогою прийомів релаксації або медитації – все це важливо для підтримки кровотоку та мінімізації запалення в мозку, пояснює Танзі.

«Навіть якщо ви не хворіли на коронавірус або у вас не було «туману мозку», чим більше ви практикуєте здоровий спосіб життя, тим більше зменшуєте базові ризики для пам’яті, тож якщо ви все-таки інфікуєтеся COVID, принаймні ваш початковий стан пам’яті буде кращим», — додав він.

І якщо ви відчуваєте проблеми з концентрацією, може бути корисно відмовитися від алкоголю, щоб зменшити запалення в мозку, яке може погіршити ваш стан, радить Танзі.

Важливо намагатися підтримувати соціальну взаємодію та вивчати нове – читати нову книгу, опановувати нові навички чи навіть просто гуляти на вулиці і звертати увагу на те, чого ніколи раніше не було, каже Танзі.

«Це виконує важливу функцію підтримання активності вашого мозку, а також може створити важелі, які потрібні вашій пам’яті», - сказав Джаваді.

Психолог також рекомендував планувати події, на які чекаєте з нетерпінням, і проводити межі між роботою і відпочинком для тих, хто працює дистанційно.

Для людей, хто бореться з «туманом мозку» через COVID-19, це нормально, що такі неприємні симптоми зберігаються протягом кількох місяців після одужання, сказав Танзі. Проте, якщо проблеми з пам’яттю зберігаються навіть через рік, можливо, настав час поговорити з лікарем, щоб перевірити свій стан.

За словами Танзі, питання про те, як коронавірус вплинув на мозок, будуть вивчатися ще десятиліттями.

Читайте також: Іноді надмірна тривожність може бути корисною — CNN

Будь-який травматичний досвід - наприклад, розрив стосунків, загроза здоров’ю, втрата близьких чи навіть фінансова криза, може дестабілізувати соціальні контакти. Люди інстинктивно шукають тих, хто забезпечує комфорт і підтримку, і рефлекторно віддаляються від токсичного оточення.

У розпал пандемії коронавірусу ризик інфікування хворобою змусив людей бути більш обачними щодо того, кого вони «допускають у своє коло». Для багатьох процес «звуження кола друзів» був моментом «просвітлення» і навіть визволення. COVID-19 дав привід розірвати небажані стосунки, одночасно даючи людям час і простір для зміцнення зв’язків з тими, про кого вони справді піклуються. NYT розповідає, як зберегти дружбу під час пандемії.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!