UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байдену потрібен оновлений політичний сценарій для нової епохи — FT

До складу адміністрації Байдена входить багато «ветеранів» 2008 року, але світ серйозно змінився.

За часів американського президента Барака Обами демократ Джо Байден був віце-президентом США. Зараз він бере на себе політичне лідерство в Америці. До складу адміністрації нового президента США Джо Байдена входить багато «ветеранів» 2008 року. Але світу і Америки 2008 року вже не існує. США зараз перебувають у центрі глобальної нестабільності. 78-річному Байдену потрібен оновлений політичний сценарій для нового віку, адже глобальна геополітична ситуація досить сильно змінилася, пише Financial Times.

Існує багато запаморочливих, тривожних, взаємопов’язаних змін за останні 12 років. «Національна мобільність» США пішла на спад. У серпні 2008 року американці все ще вважали, що доходи та тривалість життя упевнено росли навіть попри нестабільність у світі. Незважаючи на короткі спади, США могли упевнено рухатися вперед. Це змінилося. Тривалість життя в Америці почала падати в 2014 році, і, враховуючи пандемію, зараз може бути ще нижчою, ніж у 2008 році. Більше того, зростає кількість американців, які не мають достатньо грошей на їжу. Багато американців, які колись вірили, що перевершать своїх батьків, зараз живуть за рахунок спадщини.

Також зростає загроза кліматичних змін. Більше 200 років економічне зростання опиралося на викиди вуглецю. Байден сподівається розірвати цей зв'язок, принаймні, частково, і він повинен це зробити. Пожежі вже роблять Каліфорнію періодично непридатною для життя.

Антидемократичні кандидати тепер можуть здобути перемогу на виборах. Ще у 2008 році ніхто навіть уявити собі не міг, що хтось, схожий на Дональда Трампа, може стати президентом, а угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан на той час ще був «демократом». Тепер Трамп може кидати виклик результатам виборів та підбурювати ультраправих прихильників до бунту.

США вже фактично втратили статус наддержави. Америка досі має найсильніших військових у світі, але введення військ у дію стало політично неможливим. Американські військові тепер служать трьом основним цілям: обгрунтування оборонної промисловості, що фінансується державою, програма стимулювання для місць з військовими базами і програма робочих місць та соціального забезпечення військових. Тим часом Китай і пострадянська Росія збільшують свій вплив та нарощують агресію.  

США більше не є єдиною економічною наддержавою. Останнім часом економіка Китаю збільшилася за багатьма показниками. До того ж, демократичні цінності Америки також під загрозою після чотирьох років президенства Трампа.  

Основним джерелом інформації та впливу стали соціальні мережі. У 2008 році Facebook та Twitter разом мали близько 100 мільйонів щоденних користувачів, тоді як WhatsApp та Instagram не існували взагалі. Сьогодні 3,96 млрд людей - понад половина світу, зареєстровані у соціальних мережах, йдеться у звіті Digital 2020 від Hootsuite та We Are Social. Цей зсув фактично приніс загибель правди і приватного життя, а також поширення дезінформації.

Зростає домінування технологічних гігантів. У серпні 2008 року американською компанією з найбільшою ринковою капіталізацією стала нафтова компанія Exxon вартістю 425 млрд доларів. Amazon коштував 33 мільярди доларів, а Facebook близько 15 мільярдів доларів. Відтоді оцінки Amazon і Facebook зросли в 50 разів. Сьогодні серед найбільш впливових американських компаній знаходяться саме технологічні гіганти.

Охорона здоров’я перестала бути індивідуальною проблемою. До 2020 року американська система охорони здоров'я ефективно працювала на власних умовах: вона приносила прибуток для економіки, а медичні послуги були більш доступними. Більшість виборців мали медичну страховку і не особливо турбувались про людей, які не мали доступу до медицини. Пандемія змінює це. Навіть найбільші кошти можуть не врятувати людину від коронавірусу. Відтепер охорона здоров’я стала колективною проблемою для цілого світу. Це лише одне з великої кількості непередбачених проблем, з якими зіштовхнеться Джо Байден. І для вирішення цих проблем може знадобитися новаторський політичний підхід, резюмує видання.

Читайте також: Що означає імпічмент Трампа для Байдена та Америки — BBC

6 січня прихильники Дональда Трампа вийшли на протести проти результатів президентських виборів, на яких переміг демократ Джо Байден. Під час акції протесту відбулися зіткнення з правоохоронцями, невідомі змогли прорватися через правоохоронців до будівлі Капітолію.

Через інцидент засідання парламенту США, на якому повинні були затвердити результати президентських виборів, довелося призупинити, а будівля Конгресу закрили на вхід і вихід.

Після перерви в засіданні Конгрес США все-таки затвердив перемогу Джо Байдена в президентських перегонах. Він отримав 306 голосів колегії виборців, при необхідних 270. Трамп отримав 232 голоси.

В результаті протестів п'ятеро людей загинули. Крім того, поліція затримала понад 50 осіб.

Трамп розпорядився відправити військовослужбовців Національної гвардії США в Капітолій. Противник Трампа на виборах Джо Байден назвав те, що відбувається спробою заколоту і «нападом на демократію».

Сполучені Штати, та й увесь світ жахнулися, побачивши теле- і відеокадри, де радикальні прибічники Трампа, котрі не визнають результатів президентських виборів, узяли штурмом будівлю Капітолію. Бо екзальтований натовп атакував не просто будинок, а один із сакральних символів американської демократії. Як таке могло статися?
Чому не спрацювали правоохоронні органи країни, що витрачає мільярди доларів на власну безпеку? Які наслідки матиме захоплення Капітолію для демократії, Трампа, Республіканської партії, США і світу? Про це читайте у статті Геннадія Друзенка «Що американці в Капітолії «наколядували»?».