UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський вніс до верховної ради ще один законопроєкт щодо множинного громадянства

Президент сподівається, що ухвалення цього законопроєкту допоможе зменшити негативні наслідки демографічної кризи в Україні.

Від президента України Володимира Зеленського у середу, 7 серпня, подали до Верховної Ради законопроєкт “про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення реалізації права на набуття та збереження громадянства України”. Він дозволить запровадити в державі інститут множинного громадянства. Про це свідчить картка законопроєкту №11469. 

Читайте також: Третина українських біженців у Європі не має чіткого ставлення до законопроєкту про множинне громадянство — опитування

У пояснювальній записці зазначається, що ухвалення цього законопроєкту, серед іншого, допоможе зменшити негативні наслідки демографічної кризи в Україні внаслідок збройної агресії РФ.

Також законопроєктом передбачено спрощення порядку набуття громадянства України та удосконалення регулювання статусу іноземців, які проходять військову службу за контрактом в Силах оборони. 

У законопроєкті Зеленський пропонує дозволити множинність громадянства у таких випадках:

Читайте також: Комітет ВР підтримав законопроєкт Зеленського про множинне громадянство

Водночас множинність громадянства не допускається стосовно особи, яка має громадянство держави-агресорки або держави, яка не визнає територіальну цілісність та суверенітет України.

Нагадаємо, Володимир Зеленський 2021 року вніс до Верховної Ради пакет з чотирьох законопроєктів, які стосувалися подвійного громадянства. Жоден з цих документів у залі Верховної Ради так і не розглянули. Детальніше про минулі ініціативи президента читайте у статті Володимира Кравченка «Подвійне громадянство в Україні: що потрібно знати про ідеї Зеленського», а також у матеріалі  Інни Ведернікової «Подвійне громадянство: стежте за руками».