UA / RU
Підтримати ZN.ua

Завтра в Раді мають голосувати за закон, який звузить застосування української в освіті - мовний омбудсмен

Кремінь упевнений, що законопроект №2362 - це звуження функціонування української мови.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь підготував звернення до Верховної Ради України і закликав парламентаріїв не підтримувати проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державною мовою в установах освіти» (№2362). Про це він повідомив в коментарі ZN.UA.

«Насправді цей законопроєкт (№2362 - ред.) не має нічого спільного з тяглістю реформ в освіті, адже тут йдеться про звуження функціонування української мови, що є неприпустимим», - сказав він.

За його словами, неприємним є також і те, що розгляд законопроекту співпав з річницею прийняття мовного закону і закону «Про освіту», а також Декларації про державний суверенітет України.

«Я не вірю у збіг обставин і наполягаю на тому, щоб народні депутати зробили усе можливе, аби створити умови для того, щоб українські школярі могли здобувати якісну освіту державною мовою. Українська мова повинна мати державну підтримку, а законодавча діяльність має консолідувати суспільство», - зазначив Кремінь.

Він упевнений, що законопроект №2362 - це звуження функціонування української мови.

«Він не підтриманий ні профільним парламентським комітетом з питань гуманітарної й інформаційної політики, ні Міністерством освіти. Крім того, у зв ‘язку з пандемією в Україні були скорочено видатки на освіту і науку, а ухвалення законопроєкту потребуватиме додаткових витрат з Держбюджету», - резюмував Кремінь.

Читайте також: Частина депутатів «Слуги народу» виступила проти мовного законопроекту Бужанського

Раніше Тарас Кремінь вже критикував законопроект про відстрочення переходу російськомовних шкіл на українську мову і закликав депутатів не голосувати за нього.

Проект №2362 вніс до парламенту депутат Максим Бужанський, а на його якнайшвидшому розгляді наполягає фракція «Слуга народу». Однак проект не знайшов підтримки ні в МОН, ні в комітеті ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики, який рекомендував депутатам відхилити його.