UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Раді хочуть повернути е-декларації в колишньому вигляді, але поки без звільнення суддів КСУ - депутат

Заступник голови фінансового комітету Ради опублікував текст нового законопроекту.

Вранці, 2 листопада, голова Верховної Ради Дмитро Разумков зібрав керівництво парламентських фракцій для того, щоб обговорити текст законопроекту про повернення електронних декларацій, повідомив в Telegram заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Також обговорювали і президентський законопроект про відновлення роботи Нацагентства з питань запобігання корупції.

"Сьогодні о 09:30 глава парламенту зібрав керівництво фракцій. Тема заздалегідь не була відома. За фактом: повернення в законодавство е-декларацій. Поки запропонований механізм повернути в первісному вигляді (навіть без звільнення суддів). А потім вже в нормальному режимі міняти закон за 2 місяці", - написав Железняк

За його словами, зареєструвати в Раді законопроект планують сьогодні, якщо його узгодять всі фракції. Проголосувати за проект закону хочуть під час засідання 6 листопада.

"Обговорювався законопроект президента про перезавантаження. Не виглядає так, що є потенціал. Поки обговорювався варіант зміна законом кворуму КС. Нагадую, що в Раді вже є кілька інших законів, які також повертають норми по е-деклараціям (але без суддів)", - додав Железняк.

У свою чергу спікер парламенту Дмитро Разумков закликав усі політичні сили долучатися до розробки відповідного законопроекту. За його словами, для вивчення та прийняття відповідних рішень, пов’язаних із ситуацією з Конституційним судом, буде надано два місяці. 

“Верховна Рада провинна продемонструвати свою консолідовану позицію. Вважаю, що таке рішення має бути прийнято на цьому пленарному тижні", - заявив Разумков.

Читайте також: Агенти впливу РФ і олігархи: Зеленський назвав бенефіціарів скандального рішення КСУ

Як повідомлялося, судді Конституційного суду винесли рішення про неконституційність низки положень антикорупційної реформи, зокрема, КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування чиновників і депутатів, залишивши в силі адміністративну та дисциплінарну. Через це рішення було заблоковано доступ до е-декларацій чиновників і депутатів. Президент скликав РНБО і вніс в Раду законопроект №4288, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду, а також скасувати відповідні зміни до ЗУ "Про запобігання корупції".

Рішення Зеленського підтримали посли G7 і Європарламент. При цьому у висновках Венеціанської комісії наголошується, що "припинення повноважень суддів є кричущим порушенням Конституції і фундаментального принципу поділу влади".

Детальніше про мотиви і наслідки скандального рішення КСУ читайте в статті Олександра Лємєнова «Антикорупційний постріл в ногу Зеленського» в ZN.UA.