UA / RU
Підтримати ZN.ua

Опитування: В Україні зараз 43% переконаних противників вакцинації від COVID-19

Зросла кількість бажаючих зробити щеплення найближчим часом.

В кінці травня 2021 року 43% опитаних українців заявили, що не планують робити щеплення від коронавірусу.

У березні таку думку висловлювали 51,5%, свідчать дані опитування Центру Разумкова.

За даними опитування,

Дані опитування Центру Разумкова

Серед тих, хто не відмовляється від наміру робити щеплення від COVID-19, 59% готові лише за умови, що вона буде безкоштовною (більше, ніж в березні, на 7 пунктів), 23% готові платити за неї, а 6% готові платити за те, щоб вакцинуватися позачергово.

Читайте також: 61% українців підтримують виробництво Україною вакцини проти COVID-19, навіть якщо вона буде дорожча за іноземну – опитування

Респонденти, які не мають наміру робити щеплення, мотивують це тим, що вакцини, які застосовуються в Україні, недостатньо ефективні або безпечні, але "якоїсь іншої" вакциною вони готові зробити щеплення (31% від тих, хто не має наміру робити щеплення).

Дані опитування Центру Разумкова

У порівнянні з березнем частка тих, хто не довіряє вакцині, зменшилася (тоді вона становила 45% тих, хто відмовлявся від щеплення).

Дані опитування Центру Разумкова

Дослідження було проведено Центром Разумкова з 21 по 26 травня 2021 року серед 2017 респондентів по всій Україні за винятком окупованих Росією територій. Опитування проводилося методом інтерв'ю "віч-на-віч" за місцем проживання респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Нагадаємо, у квітні 2021 року серед тих українців, які не хоче робити щеплення, 40% заявили, що вакцини від COVID-19 ще недостатньо перевірені. Друга за популярністю причина відмови від щеплення в недовірі до тих вакцин, які є в Україні. Таку відповідь дали 33%, опитаних КМІС.

Минулого тижня першу дозу вакцини від коронавірусу отримали 238 695 осіб, а другу - 91 680, свідчать дані на сайті МОЗ та електронна карта РНБО

В Україні триває вакцинація проти коронавірусу SARS-CoV-2, який викликає захворювання COVID-19 препаратами від британсько-шведської компанії AstraZeneca (Covishield) і китайської Sinovac (CoronaVac). 18 квітня в Україні також почалася вакцинація препаратом від американської компанії Pfizer.

Про те, які регіони залишаються найбільш проблемними і, які способи переконати щепитися вважають українці найбільш дієвими, читайте в статті соціолога Олександра Шульги "Вакцинація по-українськи".