UA / RU
Підтримати ZN.ua

Які партії напередодні виборів підтримують жителі Херсона

У місті склалася цікава конкуренція між політичними партіями.

Жителі Херсона кажуть, що в місті не існує одного клану або господаря і між конкурентами ідеї постійна боротьба.

Є група Мангера, яка за своєю суттю діє як бандити 90-х. Політично їх прикривала «Батьківщина». Мангер свого часу активно намагався підім'яти під себе місто і область.

Група колишнього мера міста Сальдо контролює будівельний ринок. Це переважно колишні «регіонали»

Чинний мер Володимир Миколаєнко не балотується на майбутніх 25 жовтня місцевих виборах, а значить основна боротьба буде проходити між Ігорем Колихаєвим (у якого зараз 37% підтримки місцевих жителів) і Володимиром Сальдо (ексмером з 18% симпатій городян). Очевидно ці два кандидати пройдуть до другого туру.

За оцінками експертів, дуже багато чинників зараз говорить про те, що в Херсоні точно відбудеться не тільки другий тур виборів міського голови, а й буде велика бійка за місця в міській раді.

Кандидат Ігор колихалися лідер партії "Нам тут жити". 49-річний нардеп, агротрейдер і орендар земель. Він єдиний на Херсонщині, хто виграв в минулому році у "слуги народу" на виборах в ВР.

Читайте також: Країна по поличках. КИЇВ

Володимир Сальдо представляє "Блок Сальдо". Він колишній голова обласної організації "Партії регіонів", тричі обирався мером міста (2002-2012), а з 2012-го по 2014 рік був депутатом Верховної Ради від "Партії регіонів".

Сальдо багато херсонці звинувачують в розкраданні міської скарбниці і тому у нього величезний антирейтинг, але соціологія показує, що рейтинг перевищив антирейтинг.

Опитування показує, що якби вибори відбулися найближчим часом, то найбільшу підтримку жителів Херсона отримала б ОТЗЖ - 16%. Такі ж цифри у партії президента України Зеленського "Слуга народу". З мінімальним відривом в 1% від них йде партія Колихаєва, а трохи відстаючи "Європейська солідарність" з 11% підтримки.

Цікаво виглядають показали причин такого розподілу голів жителів Херсона. Так 34% виборців сказали, що вони погоджуються з позицією партії в загальноукраїнських питаннях. 16% опитаних стверджують, що їх цілком влаштовує партійний лідер. Тільки 14% жителів Херсона пояснюючи свої пріоритети, сказали що партія, якій вони симпатизують, є реальною альтернативою діючій в місті влади.

Опитування проведене соціологічною компанією Info Sapiens на замовлення Міжнародного республіканського інституту (IRI). Дані збиралися в місті Херсон 25-28 сентября 2020 методом телефонного інтерв'ю (CATI). Розмір вибірки становить n = 600 постійних жителів міста віком від 18 років. Вибірка є репрезентативною. Статистична похибка не перевищує 4%.

Повну версію матеріалу в форматі лонгріда, можна подивитися тут.

Матеріал "Країна по поличках. Херсон" публікується в рамках нового проекту ZN.UA "Країна по поличках", присвяченого місцевим виборам в Україні. Весь проект доступний на українському і російською мовами.