UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ексзаступник Супрун Ковтонюк пішов з Київської школи економіки через фото Милованова зі Шкарлетом

Ковтонюк задоволений результатами своєї роботи в КШЕ.

Ексзаступник міністра охорони здоров'я, керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки (KSE) Павло Ковтонюк залишив посаду через дискусії навколо підтримки керівництвом KSE міністра освіти Сергій Шкарлета.

Про це сам Ковтонюк написав на сторінці в Facebook.

"У вересні минулого року наша команда приєдналася до KSE, одному з кращих інтелектуальних центрів в Україні (...) Ми бачили, що разом з KSE ми зможемо зробити більше", - написав Ковтонюк.

Він повідомив, що за час роботи в KSE створений його командою Центр економіки охорони здоров'я став повноцінним підрозділом школи, команда центру за п'ять місяців зросла з чотирьох до 10 осіб.

Центр розпочав чотири великих аналітичних проєкти й ще вісім готовий був почати з партнерами найближчим часом. Також почав розробку чотирьох онлайн-курсів для менеджерів в охороні здоров'я та магістерської програми з управління в охороні здоров'я. Центр став лідером думок в боротьбі з пандемією COVID-19 в Україні, додав Ковтонюк.

"У KSE ми мали чудовий досвід роботи з потужними інтелектуалами та багатьма талановитими людьми. Ми прийшли в KSE як команда і командою будемо рухатися далі. Ми плануємо продовжувати робити те, що почали, адже наша мрія і цілі залишаються незмінними. Будемо займатися якісною аналітикою, навчанням, консультуванням для лікарень, місцевої влади, державних органів і уряду", - написав він.

Причиною цього стало спільне фото президента КШЕ, колишнього міністра економіки Тимофія Милованова з міністром освіти Сергієм Шкарлета.

"У січні цього року Президент KSE опублікував спільну фото з Міністром освіти. Ця ситуація викликала резонанс і дискусії. Що стосується нас, то вона загострила питання про етичні переконання і загальні цінності, які дозволять нам рухатися вперед як частини KSE. На жаль, протягом наступних тижнів нам не вдалося домовитися про них. Сьогодні я йду з Київської школи економіки", - написав Ковтонюк.

Скріншот з Facebook

Ковтонюк вважає, що у Шкарлета зруйнована академічна репутація через плагіат і він не може проводити реформи у сфері освіти, оскільки його політика захищає інтереси старих еліт.

Читайте також: ОГП відкрив справу через кнопкодавство під час призначення Шкарлета міністром освіти – народна депутатка

30 січня Ковтонюк написав, що команда Центру економічного здоров'я KSE дотримується позиції, про яку було оголошено ще в грудні минулого року, що Шкарлет не може обіймати посаду міністра освіти. За словами Ковтонюка, Милованов може самостійно прокоментувати пост, висловити свою позицію або дати пояснення.

"Наша команда сприймає Україну як європейську, західну країну. Наша країна заслуговує на краще освіту, заснованого на сучасних цінностях, зокрема академічної чесноти. Для нас це важливо, і ми працюємо над собою, щоб дотримуватися їх", - додав Ковтонюк.

Ковтонюк був заступником міністра охорони здоров'я у 2016-2019 роках. У вересні 2020 го очолив Центр економіки охорони здоров'я, що займається аналітикою, розробкою онлайн-курсів та магістерської програми у сфері охорони здоров'я.

Милованов був міністром економіки з 29 серпня 2019 го по 4 березня 2020 року. Після відставки уряду він повернувся на пост президента Київської школи економіки, а згодом став позаштатним радником глави Офісу президента Андрія Єрмака.

Шкарлет очолює Міносвіти з червня 2020 року.

В офіційному пресрелізі КШЕ, які є в розпорядженні ZN.UA повідомляється, що Центр економіки охорони здоров'я Київської школи економіки очолить Юрій Ганіченко.

Юрій Ганіченко в KSE з 2019 року обіймав посаду керівника ключових проєктів, старшого дослідника. Юрій отримав ступінь PhD з математики в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка та працював PostDoc в університеті Потсдама, Німеччина.

"З початку роботи в KSE та до жовтня 2020 Юрій де-факто був лідером центру, керував дослідженнями у сфері охорони здоров'я, розробив модель поширення коронавірус, яка стала основою для прийняття загальнодержавних рішень щодо протидії розгортання епідемії. Розробка Юрія стала ключовою для роботи Центру в останні пів року, адже на базі моделювання Центр напрацьовував рішення і рекомендації для органів державної влади", йдеться в заяві КШЕ.

Центр економіки охорони здоров'я розробляє навчальні та консалтингові програми для нинішніх і майбутніх менеджерів в охороні здоров'я, аналізує проблеми та виробляє рішення в охороні здоров'я спільно з медиками, експертами, пацієнтами, державними службовцями, політиками.

Ключові напрямки діяльності центру:

Нагадаємо, 17 грудня Верховна Рада проголосувала за призначення Сергія Шкарлета главою МОН - голоси дали 226 депутатів. До цього він кілька місяців керував міністерством в статусі в.о.

При цьому у фракції "Голос" заявили про кнопкодавстві. Однак, профільний комітет Ради відмовився розглядати матеріали про можливе "кнопкодавстві" в Раді. ZN.UA стали відомі подробиці голосування за Шкарлета.

Призначення обурило студентів і викладачів кількох вузів України і поклало початок акції «Стоп Шкарлет». У Раді також зареєстрували проєкт постанови про скасування призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки.

Через плагіат в роботах нового міністра вчені антиплагіатної ініціативи «Дісергейт» виступили із заявою проти його призначення. А ексглава МОН Анна Новосад і екс-заступник міністра освіти Інна Совсун висловили впевненість в тому, що призначення Шкарлета лобіюють ректори вузів, які не зацікавлені в підвищенні якості вищої освіти.

Ситуацію, яка виникла після спільного фото Милованова зі Шкарлета, у своєму матеріалі "Про компроміси та договірняки" досліджує Оксана Сухорукова.