UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держава фінансує лише дві програми розвитку освіти із заявлених п'яти

Озвучений Табачником високий статистичний показник рівня забезпеченості навчальних закладів комп'ютерами не відображає реального стану речей, оскільки 12% комп'ютерів несправні, понад 44% - морально і технічно застаріли.

Держава фінансує лише дві цільові програми розвитку освіти. Це випливає з відповіді Міністерства освіти і науки на запит профільного парламентського комітету щодо фінансування державних цільових програм за 2011-2013 роки, яка є в розпорядженні "Дзеркала тижня. Україна".

Якщо під час парламентських слухань на тему "Доступність і якість загальної середньої освіти: стан та шляхи покращення" міністр Дмитро Табачник заявив, що Міністерством було підготовлено та внесено на розгляд Кабінету міністрів... п'ять нових державних цільових програм: розвитку дошкільної освіти, підвищення якості природничо-математичної освіти, впровадження ІКТ у навчальний процес розвитку позашкільної та професійно-технічної освіти. Такої величезної кількості ініціатив в освіті... на рівні уряду ще ніколи не розглядалася за роки незалежності України", то у відповіді відомства на запит комітету Верховної Ради містяться дані про фінансування тільки двох програм: впровадження ІКТ "Сто відсотків" та "Шкільний автобус".

Крім того, у своїй доповіді міністр висловив упевненість, що "саме інформаційно-комунікаційні технології повинні вивести українську школу на нову освітню орбіту". За його словами, "ще п'ять років тому Україна замикала першу сотню країн з використання ІКТ у навчальному процесі. Сьогодні за оцінками світових експертів ми займаємо 62-е місце. Тільки в минулому році в школи було поставлено 2670 комп'ютерних класів".

Очевидно, посилаючись на світових експертів, він мав на увазі Рейтинг конкурентоспроможності. Але там немає критерію "використання ІКТ у навчальному процесі". Разом з тим за показником "Підключення шкіл до інтернету" Україна дійсно посіла 62-е місце, але в минулому році. У нинішньому році Україна погіршила свої показники - 70-е місце.

Більш того, у звіті Рахункової палати за 2012 рік зазначено, що високий статистичний показник рівня забезпеченості навчальних закладів комп'ютерами не відображає реального стану речей, оскільки 12% комп'ютерів несправні, понад 44% - "морально і технічно застаріли".

Докладніше читайте в матеріалі Оксани Онищенко ""Побєда" чи "Бєда"?" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Панове чиновники, це не спам!

Без оголошення війни...

Дошкільні університети

чи Потрібні пільги при вступі?