UA / RU
Підтримати ZN.ua

Федерація не зверталася до Суркіса з проханням допомогти у діалозі з ФІФА

Григорій Суркіс зазначив , що дуже б хотів поділитися своїм досвідом і знаннями у боротьбі за скасування суворого рішення ФІФА , проте його про це не просили.

Колишній президент Федерації футболу України Григорій Суркіс розповів, що у ФФУ фактично відмовилися від його сприяння в діалозі з ФІФА щодо пом'якшення наслідків рішення футбольної організації з дискваліфікації "Арени Львів" та проведення матчу Україна - Польща при порожніх трибунах.

Суркіс, будучи досвідченим менеджером і до того ж віце-президентом УЄФА, припустив кілька днів тому, що Федерація спільними зусиллями може ще поборотися за те, щоб вердикт ФІФА було трохи пом'якшено. Проте відповідного звернення з боку президента ФФУ Анатолія Конькова не було.

"Керівництво ФФУ може розраховувати на мою посильну участь у вирішенні цієї проблеми, про що я вже говорив. Про це я повідомив і в особистій телефонній розмові з Коньковим. Власне, я ніколи не працюю за принципом: "Якщо гора не йде до Магомета, то Магомет повинен бігти до гори", - сказав Суркіс в інтерв'ю програмі ПроФутбол.

"Своїм дзвінком я підкреслив, що готовий допомогти, але для початку я маю ознайомитися з документами, які надходили від ФІФА і претензіями до вболівальників. Не стояти ж мені з простягнутою рукою під федерацією і просити, щоб мені дали документи? Я готовий включитися в боротьбу. Досвід є, авторитет є, бажання допомогти національному футболу і країні теж є, і я б хотів, щоб моїм бажанням скористалися".

"Але я хочу сказати, що мене здивувала відповідь Анатолія Конькова. Він сказав, що моя допомога не потрібна, а Федерація Футболу України впорається самостійно", - зазначив Суркіс.

Нагадаємо, 27 вересня ФІФА ухвалила рішення у дисциплінарному розслідуванні подій, що відбулися на трибунах під час матчу відбіркового турніру ЧС-2014 Україна - Сан-Марино: дискваліфікувати "Арену Львів" для проведення міжнародних матчів під егідою ФІФА до 2018 року, а також провести наступний поєдинок українців проти Польщі в Харкові при порожніх трибунах.

У Федерації вже прокоментували ситуацію зі зверненням Григорія Суркіса.

"Ми від допомоги Суркіса, звичайно, не відмовляємося. Якщо у Григорія Михайловича така велика душа і футбольне серце, то ми розраховували і розраховуємо, що все, що він може зробити, він зробить. Все питання лише в тому, що він може?" - зазначив затятий опонент Суркіса, віце-президент ФФУ Сергій Стороженко.

"Я думаю, що у нас достатньо коштів, сил, інструментів для того, щоб у правовому полі відстоювати інтереси України, що ми і робимо. Як Суркіс може допомогти нам? Він не член апеляційного комітету УЄФА і не людина, яка може безпосередньо вирішувати це питання. А що стосується якихось міфічних юристів, які будуть нам допомагати, у нас цілком достатньо сил і тямущих людей, і вони роблять все, щоб розкласти по полицям кожен пункт звинувачення і гідним чином на них відповісти".

Нагадаємо, багато ЗМІ і фахівців вважають, що саме Стороженко був одним з "ідейних натхненників" харківського "Металіста", обвинуваченого ФФУ у проведенні договірного матчу з "Карпатами" в 2008 році, у Спортивному арбітражному суді в Лозанні. Згодом саме цей судовий орган виніс рішення визнати матч договірним, що мало досить трагічні для харків'ян наслідки - "Металіста" було виключено УЄФА з єврокубків-2013/14.

Зазначимо, що матч Україна - Польща відбудеться 11 жовтня. Організатори вже заявили, що всім, хто придбав квитки на поєдинок в Харкові, буде повернуто гроші. !zn

Читайте також:

Вболівальники "Динамо" і "Карпат" надіслали відкритий лист президенту ФІФА

Збірна України продовжила прогрес в рейтингу ФІФА

Тренер збірної Англії вважає, що Україна заслуговує на те, щоб грати на чемпіонаті світу