UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський попросив правоохоронців з'ясувати обставини винесення скандального рішення КСУ

Судячи зі слів президента, він підозрює, що на роботу КСУ хтось впливає.

Президент Володимир Зеленський звернувся до правоохоронних органів з проханням з'ясувати всі обставини винесення Конституційним судом скандального рішення про скасування положень антикорупційної реформи, повідомили в Офісі президента.

«Головні питання такі. Чому взагалі з'явилося дане рішення Конституційного суду України? Які мотивації бачимо в цьому рішенні ми? Яка законодавча база потрапила під рішення Конституційного суду і чому саме?», - заявив глава держави в ході екстреного засідання Ради безпеки і оборони у четвер, 29 жовтня.

Судячи зі слів президента, він підозрює, що на рішення КСУ може хтось впливати.

«Чесно кажучи, хочу сказати від себе - ці моменти впливу на роботу КСУ, тут я хотів би звернутися з проханням до наших правоохоронних органів, щоб ми отримали всі деталі, які привели до цього рішення. І в принципі, за останні місяці то, що ми з вами бачимо, роботу Конституційного суду, їх рішення і так далі», - цитує Зеленського « Інтерфакс-Україна ».

Також президент вказав на неприпустимість закриття реєстру е-декларацій і скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.

Читайте також: Проблеми, що виникли через рішення КСУ, необхідно терміново вирішувати - Зеленський

27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення за конституційним поданням членів парламентської фракції проросійської «Опозиційною платформи - За життя» щодо відповідності Основному Закону ряду положень антикорупційної реформи.

КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування суддів, чиновників і депутатів, а також позбавив НАЗК багатьох повноважень

Суддя КСУ Сергій Головатий назвав рішення колег юридично необґрунтованим.

У НАЗК піддали сумніву об'єктивність суддів і заявили про конфлікт інтересів в їхніх діях: вони визнали неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, за якою їх самих могли притягти до відповідальності.

Президент Володимир Зеленський пообіцяв ініціювати повторне запровадження кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.

Виконуючи рішення КСУ, НАЗК закрило доступ до реєстру е-декларацій, а НАБУ буде змушене закрити 110 кримінальних справ про недостовірний декларування.

Детальніше про мотиви і наслідки скандального рішення КСУ читайте в статті Олександра Лємєнова «Антикорупційний постріл в ногу Зеленського» у ZN.UA.