UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський: Якщо Росія не має наміру нападати на Україну, вона може довести це, відвівши війська від кордону

Президент дорікнув Росії за нагнітання паніки серед мирного населення.

Якщо Росія справді не збирається нападати на Україну, вона може довести це, продемонструвавши деескалацію ситуації біля кордону, заявив президент України Володимир Зеленський 28 січня на брифінгу із представниками іноземних ЗМІ.

"Якщо Росія сьогодні комунікує, що вона за мінські домовленості і що вона не збирається нападати на Україну, і вона про це відверто говорить з різних засобів масової інформації від різних політичних діячів своєї держави, то вона точно може принаймні показати кроки, які підтверджують ці слова", – сказав Зеленський.

Президент наголосив, що часті та масштабні навчання РФ біля кордону України виглядають як мінімум підозріло.

"Які навчання? Вони ж усе вміють, вони ж кажуть, що у них потужна армія – навіщо зараз навчання саме тут? Чому на цій території? Чому на цих кордонах? Ви ж розумієте, що це ризики, що всі реагують, це справді небезпечно"... Можлива будь-яка провокація. Велике скупчення військ - просто великі ризики", - підкреслив президент.

Зеленський також застеріг російську сторону від залякування українців, наголосивши на безперспективності цього, і закликав її до діалогу.

"Навіщо ти це робиш? Залякуєш? Що за мазохізм? У чому задоволення від цього? Що хтось боїться? Ми не боїмося. Але ж живуть люди, звичайні люди, старі люди, у своїх будинках живуть, вони не військові. Навіщо це? У чому сенс?... Зростають покоління, які це все пам'ятатимуть і не забудуть. Тому конкретика, предметні речі. У вас є питання? Давайте сідати і розмовляти", - сказав президент.

Читайте також: На сесію ПА НАТО в Києві очікується прибуття 600 іноземців — Стефанчук

Росія вже кілька місяців активно нарощує війська на кордоні з Україною. На тлі розмов про можливість повномасштабної війни РФ вимагає від НАТО "гарантій безпеки", згідно з якими Альянс має відмовитися від приєднання України та будь-якої військової діяльності в Україні, Східній Європі, Закавказзі та Центральній Азії.

10-13 січня відбулися три раунди переговорів, присвячених російським претензіям стосовно європейської безпеки: переговори делегацій Росії і США в Женевізасідання Ради Росія-НАТО у Брюсселі та переговори в рамках ОБСЄ.

Переговори були "складними, але професійними", повідомили у РФ. За підсумками всі учасники заявили про розбіжності в позиціях. Вимоги Росії щодо нерозширення НАТО на схід були визнані неприйнятними, Москва отримала конкретну відмову на свою завуальовану пропозицію щодо переділу світу на нові "сфери впливу".

24 січня НАТО анонсувало збільшення своєї військової присутності у Східній Європі через загрозу вторгнення Росії в Україну.

Докладніше про те, чого добивається Москва і чи піде Захід їй на поступки, читайте у статтях Сергія Корсунського "Ультиматум Путіна і переговори Росія–США: чи здадуть Україну" та Олексія Іжака "Чи відведе Путін війська від України після переговорів зі США?Про стратегію адміністрації Джо Байдена щодо стримування масштабної агресії Росії проти України читайте у статті Олександра Хари "Як Білий дім відповів Кремлю: навіщо Блінкен приїздив до Києва".