UA / RU
Підтримати ZN.ua

У «Слузі народу» розповіли, що Рада планує розглянути в січні

Правда в наступному місяці народні депутати планують зібратися всього на кілька пленарних засідань.

Глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив про те, що Верховна Рада планує розглянути в січні законопроект про реформу СБУ та інші важливі документи, передає «Інтерфакс-Україна». Правда, в січні Верховна Рада буде працювати в пленарному режимі всього тиждень.

«Великі реформи ми відклали трохи, але хочемо в січні повернутися і в ударному темпі. Це «амністія капіталу», створення Бюро економічної безпеки, це законопроект про реформу СБУ. Це також локалізація, яка фактично до другого читання підготовлена, є великий спротив з боку європейських партнерів, але я думаю, що з огляду на настрій в залі, ми проголосуємо локалізацію і матимемо преференцію для українських компаній, щоб у сфері машинобудування вони мали спочатку 10%, потім 15%, а потім до 40% через кілька років», - заявив Арахамія.

При цьому, за словами глави партії «Слуга народу» Олександра Корнієнка, у березні парламент хоче розглянути питання про індексацію пенсій, доплати людям, які досягли 75-ти років, а також законопроекти про судову реформу і про регулювання діяльності Конституційного суду. При цьому, проект закону про реформу роботи Конституційного суду, за словами Корнієнка, «буде в найближчий тиждень прийматися».

Зазначимо, що через посилення карантинних обмежень, які діятимуть з 8 по 24 січня включно, Рада буде працювати в пленарному режимі з 25 по 29 січня.

Читайте також: Рада розгляне в новому році два законопроекти по КСУ - Разумков

Нагадаємо, робоча група, яку створили для вирішення конституційної кризи в Україні, представила законопроект «Про конституційну процедуру». Головна мета документа полягає в тому, щоб на законодавчому рівні затвердити регламент Конституційного суду і таким чином нібито обмежити суддів. Однак в «Центрі протидії корупції» відзначили, що насправді цей законопроект не попереджає прийняття судом нових неконституційних рішень.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування суддів, чиновників і депутатів, а також позбавив НАЗК багатьох повноважень.

9 грудня Венеціанська комісія опублікувала висновок про законодавчу ситуацію щодо механізмів протидії корупції відповідно до рішення КСУ. Зокрема, у ВК наголосили, що боротьба з корупцією є важливим елементом держави, яка послуговується верховенством закону. Однак, важливим залишається і повага до Конституції та конституційна справедливість.

Наступного дня Венеціанська комісія опублікувала другий терміновий висновок щодо реформи КСУ. Зокрема, Венеціанка порадила Раді розглянути можливість чіткіше висловити свій передбачуваний намір обмежити обсяг рішень Конституційного Суду з конкретних питань, поставлених сторонами перед цим. 

Можновладці, яким адресувалися поради та висновки Венеціанської комісії, зрозуміли їх кожен по своєму. Детальніше про те, що порадила Венеціанська комісія, читайте у статті Геннадія Друзенка Українські бешкетники та Венеційка.