UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Раді створили робочу групу для виходу з конституційної кризи

Стало відомо, хто увійшов до робочої групи.

Заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк підпислав розпорядження, яким створив робочу групу щодо напрацювання законопроектів для вирішення конституційної кризи, написала у Facebook представниця парламенту у Конституційному суді Ольга Совгиря. Вона також повідомила, хто увійшов до робочої групи.

“Розпорядженням заступника Голови Верховної Ради створено робочу групу з представників депутатських фракцій (груп), яка до 1 грудня 2020 р. має напрацювати узгоджені законопроекти з питань, що стосуються е-декларування та організації діяльності Конституційного Суду”, - йдеться у повідомленні.

Зокрема, очолив робочу групу народний депутат з фракції “Слуга народу” Денис Монастирський. А його заступником стала Ольга Совгиря.

 

Читайте також: Три тижні після рішення КСУ: Євросоюз нагадав Україні про свої зобов'язання

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення за конституційним поданням членів парламентської фракції проросійської «Опозиційною платформи - За життя» щодо відповідності Основному Закону низки положень антикорупційної реформи.

КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування суддів, чиновників і депутатів, а також позбавив НАЗК багатьох повноважень

Суддя КСУ Сергій Головатий назвав рішення колег юридично необґрунтованим. Його підтримав суддя Василь Лемак.

У НАЗК піддали сумніву об'єктивність суддів і заявили про конфлікт інтересів в їхніх діях: вонивизнали неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, за якою їх самих могли притягти до відповідальності.

Виконуючи рішення КСУ, НАЗК закрило доступ до реєстру е-декларацій, а НАБУ буде змушене закрити 110 кримінальних справ про недостовірне декларування.

На екстреному засіданні РНБО, яке скликав президент Володимир Зеленський, були прийняті рішення знову відкрити реєстр е-декларацій, а також внести в Раду невідкладний законопроект «Про відновлення доброчесності конституційного судочинства».

Якщо влада та всі її гілки не продемонструють достатньої політичної зрілості й відповідальності та не зможуть спільно виробити і прийняти рішення, що дадуть змогу Україні гідно вийти з нинішньої кризи, спричиненої рішенням КСУ, наслідки для країни на зовнішній арені будуть вельми сумними. Докладніше у матеріалі Тетяни Силіної "У правовій прострації" у ZN.UA.