UA / RU
Підтримати ZN.ua

США та РФ провели робочу зустріч напередодні переговорів у Женеві

Заступник міністра закордонних справ Росії Сергєй Рябков заявив, що переговори будуть важкими.

Високопоставлені  російські та американські дипломати  у неділю,9 січня, провели робочу зустріч напередодні переговорів у Женеві, які відбудуться 10 січня, інформує AP.

Голова амариканської делегації Венді Шерман та її команда розмовляли із заступником міністра закордонних справ РФ Сергєєм Рябковим та іншими представниками РФ.

Переговори між США та РФ розпочнуться в понеділок та завершаться низкою зустрічей між американськими чиновниками, їхніми західними союзниками та росіянами у зв’язку з посиленням тиску РФ на Україну.

"Ми занурилися в суть майбутніх питань, але переговори будуть важкими", – наголосив Рябков.

Він також додав: "Вони не можуть бути легкими. Вони будуть діловими. Думаю, завтра ми не будемо витрачати час даремно".

Шерман наголосила на прихильності США  міжнародним принципам суверенітету, територіальної цілісності та свободи суверенних націй обирати свої власні альянси.

За її словами, США будуть вітати справжній прогрес за допомогою дипломатії.

Раніше Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що не очікує на прорив під час переговорів з РФ, які почалися в неділю, 9 січня.

Читайте також: Перші заяви США та Росії про підсумки початку переговорів щодо "гарантій безпеки"

10 січня Росія та США проведуть переговори щодо Україниу межах платформи Стратегічного діалогу з безпеки. Протягом 11-12 січня відбудуться двосторонні та багатосторонні переговори союзників по НАТО з Росією. 7 січня міністри закордонних справ країн НАТО погодили спільну позицію перед російсько-американськими переговорами.

Того ж дня відбулася телефонна розмова міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та держсекретаря США Ентоні Блінкена. Блінкен запевнив Україну у незмінній підтримці Сполучених Штатів.

ZN.UA пропонує читачам поміркувати над тим, про що домовилися і (не) домовилися американський, український і російський лідери, що чекає на Україну в середньостроковій перспективі й до чого варто готуватися вже зараз: