UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія заявляє, що американські ракети більшої дальності для Києва перетнуть "червону лінію" - Reuters

Москва знову лякає "червоними лініями"

Міністерство закордонних справ Росії заявило в четвер, що якщо Сполучені Штати вирішать поставити Києву ракети більшої дальності, то це перетне "червону межу" і стане "стороною конфлікту", повідомляє Reuters.

Читайте також: Україна акумулює здобутки на полі бою, а Кремль оговтується від невдачі – WP

На брифінгу офіційний представник МЗС Марія Захарова додала, що Росія "залишає за собою право захищати свою територію".

"Якщо Вашингтон вирішить поставити Києву ракети більшої дальності, то він перейде червону межу і стане безпосереднім учасником конфлікту", - заявила вона.

Зі свого боку американські офіційні особи кажуть, що Україна обіцяла не використовувати американські ракети для завдання ударів по Росії.

Вашингтон відкрито постачає Україні сучасні ракети GMLRS, які запускаються з пускових установок HIMARS, які можуть вражати цілі на відстані до 80 км. Але пускові установки HIMARS можуть також використовуватися для стрільби з актичними ракетами ATACM S, дальність яких може досягати 300 км.

Не було публічного пояснення нападу 9 серпня на російську авіабазу в Саках, розташовану за 200 км від найближчої контрольованої Україною території на Кримському півострові, який Москва захопила у 2014 році і вважає російською територією.

Москва заявляє, що відправила війська, щоб запобігти використанню України як платформи для західної агресії та захистити російськомовних.

Київ та його західні союзники відкидають ці аргументи як необґрунтовані приводи для агресивної війни в імперському стилі.

Читайте також: Politico: Захід не чекав, що наступ армії України на Харківщині буде настільки швидким

Українські захисники у ході контрнаступу до Харківської області та звільнили близько 6000 кв. кілометрів окупованої російським загарбниками територій. На думку аналітиків, російські війська не можуть зупинити просування ЗСУ за річкою Оскол.