UA / RU
Підтримати ZN.ua

Реакція США щодо Мінських угод як лакмус-індикатор для України — Гриценко

Позиція США матиме велике значення для України.

Колишній міністр оборони України Анатолій Гриценко заявив, що основним лакмусом для України після переговорів президентів США та Росії Джозефа Байдена та Владіміра Путіна стане реакція американського лідера у питанні виконання Україною Мінських угод, про це український політик написав на своїй сторінці у Фейсбук.

На думку Гриценка, у ході торгів на переговорах Путін може погодитися зняти військову напругу на наших кордонах (створену ним спеціально для залякування Європи і щоб переконати Байдена сісти за стіл переговорів), в обмін на тиск на Україну з боку Америки, щоб змусити Київ виконувати капітулянтські Мінські домовленості.

“Мінські угоди, мертві з моменту їх підписання (жоден пункт за майже 7 років так і не виконаний) та капітулянтські за своєю суттю (бо розірвуть нашу країну на кілька частин та позбавлять вибору власного майбутнього) — вони, на мою думку, як раз і будуть лакмусом-індикатором результатів завтрашніх переговорів за шкалою "перемога-зрада", — відзначив Гриценко.

Основною загрозою для України Гриценко вважає позицію Байдена, якщо в ній звучатиме посил на неухильне виконання Києвом Мінських угод у тому вигляді, в якому вони відпочатку були підписані і якщо це таки станеться, то Україна як суверенна держава може припинити своє існування.

Якщо ж Байден за підсумками переговорів констатує факт того, що Мінські домовленості вичерпали себе і необхідний пошук нового формату, то саме це й означатиме ту саму підтримку з боку Штатів, якої зараз так потребує Україна.

“Така заява Байдена не принесе стійкого світу швидко, але дасть нам шанс його досягти, зберігши за собою право обирати свій власний зовнішньополітичний та безпековий курс. Тому в потоці коментарів та пресрелізів за підсумками розмови Байден-Путін раджу шукати ключове для нас словосполучення "Мінські угоди" і в якому саме контексті воно прозвучить. В ідеалі, краще б воно зовсім не прозвучало”, — заявив Гриценко.

 

11-12 лютого 2015 року у Мінську відбулися переговори щодо врегулювання кризи на Донбасі за участю президента України Петра Порошенка, президента РФ Владіміра Путіна, президента Франції Франсуа Олланда та канцлера ФРН Ангели Меркель. За підсумками переговорів було затверджено комплекс заходів, спрямованих на імплементацію вересневих Мінських домовленостей. Крім того, прийнято декларацію лідерів України, Франції Німеччини та РФ на підтримку цих заходів.

На думку експертів Центру аналізу європейської політики CEPA, Мінські угоди ніколи не призведуть до миру в Україні.

Про міфи та реальність Мінського процесу від першої особи читайте у статті представника окремих районів Донецької області від України у Тристоронній контактній групі з Донбасу Сергія Гармаша “Чотири “Мінська”.

Читайте також: Мінські домовленості вичерпали себе – Шамшур

У спільній заяві за підсумками переговорів президентів Володимира Зеленського та Джо Байдена у вересні 2021 року про Мінські угоди не згадувалося. Експерти та дипломати оцінили цей сигнал як позитивний.