UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ухвалила за основу законопроєкт щодо розвитку інституту старост

За документ проголосували понад 270 парламентаріїв.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні  законопроєкт №4535 «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост». Документ підтримали 273 народні депутати.

«Проєктом Закону пропонується удосконалення правового регулювання  інституту старост задля подальшого його розвитку», - йдеться у пояснювальній записці.

Документ визначає, що старостинський округ – це частина території ОТГ, в межах якої розташовані один або декілька населених пунктів, крім адміністративного центру такої громади, визначена сільською, селищною, міською радою для  надання відповідних послуг жителям такого округу та забезпечення представництва їх інтересів старостою.

Законопроєкт пропонує, щоб старосту затверджували сільська, селищна, міська рада на термін її повноважень за пропозицією відповідного сільського, селищного, міського голови. Вносити кандидатуру пропонується за результатами громадського обговорення, проведеного у межах відповідного старостинського округу.

У проєкті закону йдеться про те, що староста працює у відповідній раді на постійній основі і не може суміщати свою службову діяльність з іншою роботою, навіть на громадських засадах. Виключенням може бути викладацька, наукова та творча діяльність у позаробочий час. Також староста не може бути підприємцем та отримувати від цього прибуток, якщо інше не передбачено законом.

Документ передбачає, що старостинський округ утворюється, як правило, у складі населеного пункту (населених пунктів), на території яких проживає не менше ніж півтори тисячі жителів.

Згідно з документом, староста не рідше одного разу на рік має звітувати про свою роботу перед радою, жителями старостинського округу, у порядку, визначеному Положенням про старосту, і на вимогу не менш як третини депутатів – у визначений радою термін.

Законопроєкт визначає, що староста:

Читайте також: Реформа децентралізації: держава зруйнувала вертикаль соцзахисту, не запустивши працюючу альтернативу

У своїй статті для ZN.UA Юрій Ганущак повідомив, що члени Комісії з питань правової реформи при президентові сьогодні мають обговорити узгоджений усіма гілками влади проєкт змін до Конституції в частині децентралізації.  Відповідний документ президент Володимир Зеленський анонсував на форумі «Україна 30» під час засідання Ради розвитку громад та територій.

Кому повинен підпорядковуватися префект — президенту  або уряду? Чи потрібен в Конституції список областей? Чи збережеться субрегіональний (районний) рівень місцевого самоврядування? Хто і коли може розпустити місцеву раду? Чи варто каденцію органів місцевого самоврядування скорочувати до трьох років? Відповіді на ці питання читайте у статті Юрія Ганущкака  «Новий проєкт змін до Конституції від президента. Які можуть бути міни цього разу?».