UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посли G7 в Україні представили пріоритетні заходи щодо судової та антикорупційної реформ

На думку послів, певні термінові заходи потрібно вжити для негайного усунення шкоди, заподіяної Конституційним судом.

Посли країн "Великої сімки" в Україні представили пріоритетні заходи, які мають відновити довіру громадськості до української судової влади та антикорупційної інфраструктури. Такі рекомендації стали відповіддю на кризу, яка виникла після рішення Конституційного суду України щодо антикорупційної реформи.

“Ці пріоритетні заходи відображають комплексну реформу, проведення якої необхідно для зміцнення незалежності, відповідальності та доброчесності судової системи, та забезпечення відновлення повноважень антикорупційних установ, що відповідає очікуванням українського народу. Слід зауважити, що певних термінових заходів потрібно вжити для негайного усунення шкоди, заподіяної Конституційним судом України, та не допустити повторення цієї кризи у майбутньому”, - йдеться в документі, оприлюдненому у Twitter.

Так, посли “Великої сімки” вважають, що термінових заходів потрібно вжити для того, щоб:

“Ми наголошуємо, що разом з необхідністю термінового впровадження дій щодо усунення шкоди, заподіяної КСУ антикорупційним установам України, не менш важливим є забезпечення процесу виходу цих установ із кризи з наданням їм можливості ефективно виконувати свою місію”, - йдеться у заяві. 

Вказано, що положення, спрямовані на відновлення відповідальності за неправдиве декларування або умисне неподання декларації, які Верховна Рада ухвалила у грудні, не мають достатньо стримуючого ефекту. Це означає, що такі положення не є ефективним інструментом запобігання корупції.

Так, щодо Конституційного суду України посли радять:

Щодо Вищої ради правосуддя посли дали наступні рекомендації:

Водночас комісія з питань етики має скласти для ВРП список кваліфікованих кандидатів із високим рівнем доброчесності, з якого органи, відповідальні за відбір/призначення на посади, будуть зобов’язані обирати.

Щодо Вищої кваліфікаційної комісії суддів Україна отримала такі рекомендації:

Також посли G7 рекомендують за допомогою консультацій із залученням усіх зацікавлених сторін розробити та прийняти комплексну стратегію судової реформи, яка відповідає міжнародним та європейським стандартам та Національній антикорупційній стратегії на 2020-2024 роки. 

Щодо добору суддів та кваліфікаційного оцінювання посли надали такі рекомендації:

Також у документі йдеться про те, що в Україні потрібно посилити Громадську раду доброчесності через встановлення суворіших вимог до її членів. Крім того, варто розширити повноваження ГРД у частині перевірки доброчесності чинних суддів та кандидатів на посаду судді в судах першої інстанції, а також повністю забезпечити громадську раду державним фінансуванням та іншими ресурсами для підтримки її роботи.

Щодо Верховного суду Україна отримала такі рекомендації:

Крім того, у Великій сімці рекомендують зміцнити підзвітність суддів через посилення вимог щодо їхньої дисциплінарної відповідальності й ухвалення чітких правил, стандартів і процедур розслідування та розгляду скарг на неналежну поведінку суддів.

Також в Україні потрібно переглянути порядок розгляду резонансних адміністративних справ за позовами проти державних органів влади відповідно до зобов’язань перед МВФ. Мова йде й про, безпосередньо, віднесення таких справ до юрисдикції Верховного Суду або створення нового спеціалізованого адміністративного суду, судді якого добиратимуться шляхом проведення відкритого конкурсу за критеріями професійної придатності з ефективною участю міжнародних експертів.

У документі також йдеться про необхідність провести аудит і реорганізувати Державну судову адміністрацію під ретельним контролем ВРП. Це допоможе забезпечити, роботу ДСА на задоволення потреб судової системи з додержанням належних вимог щодо прозорості, доброчесності та професіоналізму.

Посли “Великої сімки” також рекомендують якнайшвидше створити надійну правову основу для забезпечення інституційної незалежності та безперебійної ефективної роботи Національного антикорупційного бюро

Щодо Національного агентства з питань запобігання корупції Україна отримала наступні рекомендації:

Стосовно Спеціалізованої антикорупційної прокуратури посли рекомендували:

Також посли G7 рекомендували забезпечити незалежність Вищого антикорупційного суду шляхом надання йому необхідних ресурсів включно з постійним приміщенням відповідно до зобов’язань перед МВФ та гарантування відповідного рівня безпеки суддям і членам їхніх сімей.

Читайте також: Зеленський скликав засідання РНБО – обговорити кризу в Конституційному суді

Нагадаємо, 27 жовтня КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування суддів, чиновників і депутатів, а також позбавив НАЗК багатьох повноважень.

9 грудня Венеціанська комісія опублікувала терміновий висновок про законодавчу ситуацію щодо механізмів протидії корупції відповідно до рішення Конституційного суду України. Наступного дня Венеціанка опублікувала другий терміновий висновок щодо реформи Конституційного суду. 

30 грудня набув чинності закон “Про запобігання корупції" щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції". Документ дозволив відновити повноцінну роботу НАЗК, яка фактично була заблокована рішенням КСУ. Зазначимо, що після голосування за цей закон у Верховній Раді НАЗК виділило три грубі помилки, які допустили його автори.

Можновладці, яким адресувалися поради та висновки Венеціанської комісії, зрозуміли їх кожен по своєму. Детальніше про те, що порадила Венеціанська комісія, читайте у статті Геннадія Друзенка Українські бешкетники та Венеційка”.