UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАЗК просить Зеленського ветувати закон, що дозволяє переписувати майно посадовців на родичів

Поправками у залі депутати фактично знищили електронне декларування.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) закликає президента України Володимира Зеленського накласти вето на ухвалений парламентом закон про «посилення покарання» за брехню у деклараціях (№4651).

Проект закону був ініційований президентом для відновлення покарання у виді позбавлення волі за недостовірне декларування. Однак під час голосування у залі було внесено кілька поправок, які дозволять посадовцям ухилятися від декларування майна членів сім’ї. 

Зокрема, депутати проголосували за поправку «слуги народу» Ігоря Фірса, яка унеможливлює покарання за брехню щодо майна родичів. Крім того, тепер вказувати майно, яким користується чи володіє член родини, потрібно лише тоді, коли він сам надав такі дані декларанту.

Ще однією правкою народні депутати скасували обмеження волі за умисне неподання декларацій.

«Початкова мета законопроекту була правильною та необхідною. Проте замість того, щоб забезпечити позбавлення волі за брехню у декларації, Верховна Рада дозволила записувати коштовне майно на родичів. Отже, НАЗК вимушене просити президента накласти вето на цей закон», - зазначив голова Агентства Олександр Новіков. 

В Агентстві пообіцяли терміново підготувати та направити президентові пропозиції щодо вирішення цієї ситуації.  

Читайте також: Експерт Центру Протидії Корупції: депутати в стані ускладнити контроль декларацій

Нагадаємо, 3 червня Верховна Рада прийняла у другому читанні закон №4651 «Про внесення змін до КУпАП, КК України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації». Документ підтримали 307 народних депутатів.

У жовтні минулого року Конституційний суд скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Це зробило механізм декларування активів в значній мірі неефективним. Венеціанська комісія розкритикувала таке рішення КСУ.

У грудні 2020 року парламент ухвалив закон, який відновив відповідальність за недостовірне декларування активів і їх недекларування, але адміністративну, а не кримінальну. Після цього президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект №4651.

Венеціанська комісія та Генеральний директорат з прав людини та верховенства права Ради Європи надали терміновий висновок щодо закону №4651. Експерти привітали повернення ув'язнення за брехню в деклараціях. Однак у висновку йдеться, що посилення покарання може бути необхідним, але недостатнім, якщо антикорупційні інститути не функціонують належним чином.