UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС України вперше відреагувало на протести в Казахстані

МЗС закликало Казахстан дотримуватися прав людини

Міністерство закордонних справ України уважно стежить за розвитком ситуації з протестами в Казахстані та їх придушенням. На Михайлівській вперше засудили насильство, яке спалахнуло у деяких казахських містах та призвело до людських жертв.

Перед цим МЗС давало лише рекомендації українцям, які проживають у Казахстані.

"Засуджуємо насильство, яке спалахнуло у низці казахстанських міст та призвело до численних жертв. Висловлюємо співчуття у зв'язку із загибеллю казахстанців, з якими українців пов'язують багаторічні зв'язки дружби і взаємної поваги", - йдеться в офіційній заяві МЗС України.

У МЗС додали, що зараз сторонам "надзвичайно важливо вжити максимальних заходів задля деескалації ситуації і уникнення подальшого насильства".

Україна закликала Казахстан дотримуватися прав людини, а також забезпечити відновлення роботи об'єктів критичної інфраструктури та систем зв'язку.

Читайте також: Путін порівняв Казахстан і Майдан

Раніше президент Казахстану заявив про придушення протестів. За словами Токаєва, конституційний порядок у країні повністю відновлено, триває робота з пошуку «бойовиків, що сховалися», затримано понад 8 тисяч людей.

Докладніше про те, що відбувається на «острівці стабільності» Центральноазіатського регіону, і про ціну, яку доведеться заплатити казахстанському президентові за участь іноземних солдатів у заспокоєнні країни, – читайте у статті Володимира Кравченка «Чи врятують російські «миротворці» Токаєва: що відбувається в Казахстані» у ZN.UA.