UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конституційний суд визнав неконституційними низку положень закону про НАБУ

КСУ вважає невідповідними Основному закону, низку положень закону про НАБУ

Велика палата Конституційного суду України на засіданні 16 вересня визнала , що не відповідають Конституції ряд положень закону "Про Національне антикорупційне бюро України".

Про це повідомляє прес-служба КСУ.

"За результатами розгляду зазначеної справи Конституційним судом України прийнято рішення, яким окремі положення Закону визнані не відповідними Основному Закону України про наділення президента України повноваженнями створювати Національне антикорупційне бюро України, призначати на посаду та звільняти з посади директора Національного антикорупційного бюро України, визначати трьох осіб в склад комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Національного антикорупційного бюро України, визначати одного члена комісії зовнішнього контролю для проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України, його операційної та інституційної незалежності і затверджувати Положення про Раду громадського контролю та про порядок його формування", - йдеться в повідомленні на сайті суду.

Крім того, КС закрив конституційне провадження у справі про перевірку на відповідність Конституції України абзацу першого ч. 1 ст. 1 закону в частині визначення НАБУ як "державного правоохоронного органу".

Положення закону, визнані неконституційними, втратять силу через три місяці після прийняття судом рішення. Верховна Рада повинна невідкладно привести положення законодавства України у відповідність з рішенням КС.

Текст рішення буде оприлюднено на офіційному сайті КС у розділі "Акти КС".

Повний текст рішення КСУ:

Читайте також: Детективи зібрали достатньо доказів для підозри депутату Юрченку – НАБУ

Раніше КСУ дійшов висновку, що п'ятий президент України Петро Порошенко перевищив свої повноваження, призначаючи Артема Ситника на посаду директора НАБУ, яке відноситься до органів виконавчої влади.

Замість того щоб розглянути конституційність самого закону про НАБУ, судді оперативно, за три місяці, розглянули звернення щодо неконституційності указу Порошенка. За словами джерела ZN.UA, голоси, необхідні для прийняття рішення, набрались лише після втручання ОП.

В Офісі президента заявили, що «беруть до відома» рішення КС і назвали Артема Ситника «в.о. директора НАБУ». Водночас представник президента в КСУ Федір Веніславський заявив, що повноваження Ситника припинені, і він мусить піти у відставку.

У НАБУ назвали рішення політично вмотивованим і пов'язаним із «плівками ОАСК», а голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін не бачить підстав для звільнення директора.

Докладніше про наслідки рішення Конституційного суду для України і президента Володимира Зеленського читайте в статті Олександра Лємєнова «Антикорупційний цугцванг Зеленського» для ZN.UA.

Про те, хто, як та чому намагається системно використовувати більшість в КСУ у власних інтересах, читайте у статті Миколи Хавронюка «В очікуванні «неконституційності» всього...».