UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європарламент закликав Україну поліпшити виборче законодавство

В ЄП нагадали, що поправки до Виборчого кодексу під час виборів йдуть врозріз з рекомендаціями Венеціанської комісії, викликають юридичну невизначеність і негативно впливають на роботу виборчих комісій.

Європейський парламент висловився за подальше вдосконалення виборчого законодавства в Україні відповідно до міжнародних стандартів. Про це йдеться в розділі "Загальні цінності і загальні принципи" резолюції щодо виконання Україною Угоди про асоціацію, передає "Інтерфакс-Україна".

Зазначається, що доповідачем виступив депутат від групи Європейської народної партії Міхаель Галер (Німеччина). Голосування відбулося 10 лютого в рамках пленарного засідання ЄП.

Так, Європарламент "вітає новий Виборчий кодекс, ухвалений у грудні 2019 року, у тому числі положення про право тимчасово переміщених осіб". Разом з тим, ЄП нагадує, що поправки до Виборчого кодексу під час виборів йдуть врозріз з рекомендаціями Венеціанської комісії, викликають юридичну невизначеність і негативно впливають на роботу виборчих комісій".

У ЄП також закликали Україну продовжити боротьбу з незаконною агітацією, підкупом голосів, зловживанням адміністративним ресурсом і правовою невизначеністю, пов'язаною з агітацією в соціальних мережах.

Європарламент "наполягає на тому, щоб Виборчий кодекс був поліпшений і приведений у відповідність з міжнародними стандартами, аби вирішити такі питання, як проведення кампаній в соціальних мережах, прозорість витрат на виборчі кампанії і доступ незалежних кандидатів до виборчого процесу".

"Відносно місцевих виборів підкреслює важливість усунення бюрократичних бар'єрів для реєстрації виборців для ВПЛ, встановлення фінансової стелі для агітації і надання можливості участі окремих кандидатів, в тому числі, шляхом перегляду плану введення грошової застави для кандидатів у невеликих співтовариствах", - йдеться в резолюції.

В Європарламенті повідомили про те, що задоволені оцінкою місії ОБСЄ/БДІПЛ зі спостереження за виборами за участю Європейського парламенту президентських і парламентських виборів 2019 року, про які було сказано, що вони були в цілому конкурентні, добре організовані і ефективно проведені. Також ЄП закликав усунути недоліки і слідувати рекомендаціям, що містяться в підсумкових звітах місії ОБСЄ/БДІПЛ зі спостереження за виборами.

Крім того, в заяві ЄП йдеться про те, що Угода про асоціацію та поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі є віддзеркаленням загальних амбіцій ЄС і України рухатися в напрямку політичної асоціації та економічної інтеграції, що може послужити планом реформ, і підкреслює їх першорядну важливість, особливо в нинішні виняткові часи.

"ЄП настійно закликає до повного виконання Угоди та використання його потенціалу, настійно закликає українську владу приділяти першочергову увагу її реалізації, незважаючи на проблеми, пов'язані з пандемією COVID-19, підкреслює, що допомога ЄС Україні залежить від строгих умов, і знову заявляє про необхідність для України продемонструвати нову прихильність реформам і прихильність принципам Союзу. Крім того, ЄП нагадує про необхідність поновлення цих документів з тим, щоб належним чином врахувати еволюцію нормативно-правової бази і потреби економічного розвитку, а також посилити механізми моніторингу", - сказано в документі.

Європарламент привітав безпрецедентну допомогу ЄС, закликав владу України створити сприятливий клімат для інвестицій і негайно виконати узгоджені умови для надання макрофінансової допомоги ЄС, які викладені в Меморандумі про взаєморозуміння.

Читайте також: Україна піддалася жорсткій критиці в доповіді Європарламенту про виконання Угоди про асоціацію

Нагадаємо, 16 липня 2020 року Верховна Рада прийняла в другому читанні читанні законопроект №3485 читанні законопроект №3485 "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства". Зокрема, в Україні відбулася партизація місцевих виборів - парламент 273 голосами схвалив поправку, яка опустила бар'єр пропорційної системи в громади з 10 тисяч виборців.

Згідно з першим рішенням профільного комітету Ради, спочатку депутати мали прийняти постанову про затвердження нових районів (№3650), потім зміни до Бюджетного кодексу в частині закріплення фінансів і повноважень на рівні громад (№3614). Після цього Рада мала прийняти зміни до Виборчого кодексу і тільки потім голосувати за постанову про призначення місцевих виборів (№3809). 

Проте, напередодні парламент спочатку призначив дату виборів, а потім у першому читанні проголосував за зміни в Бюджетний кодекс. При цьому проект постанови про формування нових районів 15 липня в черговий раз зняв з розгляду

У своїй статті для ZN.UA "Місцеві вибори. У кого Джокер?" Інна Ведернікова зазначила, що для забезпечення демократичних і прозорих виборів міжнародні стандарти ЄС забороняють менш ніж за рік до старту кампанії міняти три речі: територіальну організацію виборів, виборчу систему та спосіб формування виборчих комісій. Однак, в Україні за кілька місяців до місцевих виборів вирішили поміняти все з вищевказаного. 

Авторка зазначила, що взятий «слугами народу» в заручники Виборчий кодекс з чотирма тисячами технічних і політичних правок - це свідомий розклад в свою користь. Однак це може обернуться проти пропрезидентської партії. При цьому розглядати зміни до кодексу депутати вирішили у передостанній день третьої сесії Верховної Ради.

Про причини такого рішення читайте у статті Інни Ведернікової “Влада валить свій же закон про зміни до Виборчого кодексу. Чому?”.