UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран відмовився від переговорів про відшкодування шкоди за збиття літака МАУ

Члени Міжнародної групи домагатимуться притягнення Тегерана до відповідальності – пасажирський літак збили військові.

Іран відмовився від переговорів із представниками Міжнародної групи з координації та допомоги жертвам рейсу PS752 (збитий під Тегераном літак МАУ – ред.), йдеться у спільній заяві групи за підсумками сьогоднішньої зустрічі, оприлюдненій на сайті МЗС України.

Нещодавно Міжнародна група звернулась до Ірану з пропозицією до 5 січня вступити у переговори щодо повного відшкодування шкоди за збиття пасажирського літака. Однак 27 грудня отримала відмову Ірану.

«Попри те, що Іран спочатку погодився співпрацювати з Міжнародною групою (під час першого раунду переговорів 30 липня 2020 р. – ред.), наразі змінив свою позицію та категорично виступає проти будь-яких подальших переговорів, які пов’язані з відшкодуванням збитків», - йдеться у заяві.

Оскільки Іран, несе міжнародно-правову відповідальність перед постраждалими державами, питання відшкодування має обговорюватись колективно.

Попри зусилля Міжнародної групи вирішити це питання шляхом переговорів, два роки праці не дали результату, Іран продовжує уникати виконання своїх міжнародно-правових зобов’язань.

«Міжнародна група не вважає за доцільне терпіти наругу над пам’яттю 176 невинних жертв (…) і наразі зосередиться на подальших діях для вирішення цього питання у відповідності до норм міжнародного права», - наголошується у заяві.

Члени групи мають намір притягнути Тегеран до відповідальності за збиття пасажирського літака і «зробити все, аби забезпечити повне відшкодування шкоди, завданої порушенням Іраном норм міжнародного права».

Читайте також: Катастрофа літака МАУ: Іран має виплатити родичам шести жертв $90 млн доларів

Уранці 8 січня 2020 року рейс PS752 Міжнародних авіаліній України вилетів з Тегерана до Києва, але був збитий іранськими військовими невдовзі після зльоту. Усі 176 осіб на борту загинули.

Іран довго заперечував причетність КВІР до катастрофи і продовжує приховувати інформацію досі. У Тегерані обмежилися повідомленням про «притягнення до відповідальності» десяти осіб, але хто вони - невідомо.

Правозахисники Human Right Watch повідомили: Іран погрожує членам сімей загиблих в авіакатастрофі, намагаючись відвести звинувачення від Корпусу вартових Ісламської Революції, які збили цивільний лайнер ракетою.

Київ прагне притягнути до відповідальності винних у трагедії і домогтися від Тегерана гідної компенсації родичам загиблих. Іран же, не виявляючи готовності проводити об'єктивне розслідування, хоче скоріше здати справу в архів. Докладніше про те, чому переговори з іранцями – це забіг на «довгу дистанцію», читайте в статті Володимира Кравченка «Не в грошах правда» у ZN.UA.