UA / RU
Підтримати ZN.ua

Членство в НАТО і ЄС і «Північний потік-2»: кандидати в канцлери Німеччини посперечалися через Україну

Двоє з трьох кандидатів не бачать Україну в НАТО і ЄС в осяжній перспективі і підтримують «Північний потік-2».

Кандидати на пост федерального канцлера, які представляють найбільш рейтингові партії Німеччини, посперечалися в прямому ефірі через політику щодо України. Зокрема, йшлося про перспективи членства в ЄС і НАТО, військову допомогу і будівництво російського газопроводу «Північний потік-2». Дебати відбулися в суботу, 26 червня, в ефірі телеканалу ARD, передає Deutsche Welle.

Перед дискусією кандидатам показали відеозвернення президента України Володимира Зеленського, в якому той поставив німецьким політикам питання, чи підтримують вони членство України в Євросоюзі і НАТО. Глава держави запитав: «Чи не час від дипломатичних ухильностей перейти до чітких відповідей, умов, кроків і термінів?».

Армін Лашет із «Християнсько-демократичного союзу» й Олаф Шольц з «Соціал-демократичної партії» висловили впевненість, що Україна найближчим часом не зможе стати членом ЄС і НАТО. Їхню позицію жорстко розкритикувала кандидатка від «Союзу 90/Зелені» Анналена Бербок.

Соціал-демократ Шольц заявив, що в ЄС ще не завершено процес інтеграції балканських держав. Його підтримав християнський демократ Лашет. На думку політиків, Євросоюз поки що не готовий інтегрувати настільки велику країну як Україна.

«Ви можете легко пообіцяти Україні членство в ЄС..., але реальність на даний момент інша», - зазначив Лашет.

Він також висловився проти поставок німецької зброї Україні, мотивуючи це небажанням Берліна «втратити нейтралітет» у відносинах із Києвом і Кремлем, а також побоюваннями дискредитації нормандського формату.

Бербок, у свою чергу допустила можливість надання військової допомоги Україні. Як мінімум, допомогти з гуманітарних розмінуванням територій.

Вона також констатувала, що Євросоюз і Німеччина недостатньо роблять для України, яка потерпає від російської агресії. Політик розкритикувала будівництво «Північного потоку-2», яке підтримують як ХДС, так і соціал-демократи.

Читайте також: Пані посол Німеччини розповіла, чи потрібні «міжнародні управляючі» української ГТС

«Росіяни хочуть забрати газ з української труби. Мета Путіна - ізолювати Україну. Але Путін хоче не лише дестабілізувати Україну. Він хоче дестабілізувати всю Європу, всіх нас», - підкреслила Бербок.

Кандидатка від «зелених» звернула увагу не непослідовність офіційного Берліна, який продає зброю Єгипту й Об'єднаним Арабським Еміратам, але ігнорує потреби України. Лашет намагався перебити Бербок, вимагаючи від неї говорити тільки про Україну, але та знову розкритикувала ХДС і ВДП за невпевнену політику. Вона нагадала, що Україна добровільно відмовилася від ядерної зброї, інші країни гарантували їй недоторканність кордонів. Однак Росія окупувала Крим і частина Донбасу, але не отримала достатньо жорсткої відповіді від ЄС, повідомляє Liga.net.

«І в Німеччині немає позиції. Деякі члени провладних партій, наприклад, починають говорити про необхідність скасувати санкції. ХДС і СДП підтримують «Північний потік-2». Але в мінських домовленостях записано, що війська повинні відступити. А ми цього не бачимо», - підкреслила Бербок.

У свою чергу, Шольц і Лашет заявили про готовність зупинити роботу «Північного потоку-2», якщо «Росія порушить зобов'язання перед Україною».

«Погіршення транзиту газу і безпеки України матимуть наслідки для можливого транзиту через газопровід, будівництво якого буде завершено в майбутньому», - запевнив Шольц. Він визнав, що Кремль розглядає цей проект, в тому числі як політичний. Однак у Берліні, за словами політика, на «Північний потік-2» дивляться виключно в розрізі економічних інтересів.

«Якщо президент Путін використовуватиме газопровід проти України, його можна буде зупинити в будь-який час. Навіть тоді, коли газопровід буде готовий», - підтримав співрозмовника Лашет.

Бербок заявила, що запуск «Північного потоку-2» взагалі не варто було починати, а федеральному уряду не слід було видавати дозволи на будівництво газопроводу.

Читайте також: Пані посол Німеччини розповіла, чи потрібні «міжнародні управляючі» української ГТС

Ангела Меркель під завісу свого канцлерства шокувала українців і багатьох європейців своєю пропозицією запросити Владіміра Путіна на саміт з Євросоюзом. І це при тому, що в Україні і без того останнім часом наростає роздратування і нерозуміння позиції Берліна з багатьох питань.

Навіщо Меркель це зробила? Чому Німеччина виступає проти надання Україні ПДЧ? Чому відмовляється продавати нам зброю для захисту від Росії? Чи буде вона компенсувати нашій країні втрати від запуску «Північного потоку-2»? Ці та інші запитання Тетяна Силіна поставила в інтерв’ю Надзвичайному та Повноважному Послу ФРН в Україні Анці Фельдгузен.