UA / RU
Підтримати ZN.ua

Забудовники в Києві йдуть на відчайдушні знижки для реальних покупців: квартири в новобудовах продають за двома цінами

Розпіарене збільшення вартості квадратного метра в умовах майже відсутнього попиту є нічим іншим, як засобом психологічного впливу.

Реальні покупці квартир у Києві можуть стати власниками житла із суттєвим дисконтом, навіть  від довоєнної ціни. Про це заявив керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов, пише The Page.

Як стверджує експерт, ерез різке здорожчання квадратного метра на первинному ринку житла продажі квартир в новобудовах намагаються пристосувати до воєнних реалій. Забудовники ідуть на відчайдушні знижки для реальних покупців, які в результаті можуть стати власниками квартир із суттєвим дисконтом від довоєнної ціни. 

Читайте також: Ринок нерухомості зазнає кардинальних змін: п'ять факторів, які спричинить обвал

«Фактично первинний ринок живе в умовах «двох цін»: є задекларована девелоперами ціна, озвучена в рекламних оголошеннях, а також ціна для реального покупця. І розпіарене збільшення вартості квадратного метра в умовах майже відсутнього попиту є нічим іншим, як засобом психологічного впливу, «підготовкою» до майбутніх цінових реалій, формуванням цінової кон’юнктури на період після завершення активної фази війни», — вважає Володимир Семенцов.

Знижка гарантована за умов 100-відсоткової оплати вартості квартири. Потенційні покупці мають змогу отримати знижку подекуди більшу за 15-20%.

Тим більше, що реальна ціна на новобудови, за яку готові купувати, є значно нижчою, ніж до початку повномасштабного вторгнення. І така тенденція збережеться щонайменше до кінця 2022 року.

Читайте також: Нерухомість в Києві впала в ціні до 50 відсотків, первинний ринок практично зупинився

Експерт також звертає увагу на наступну обставину. За останні два місяці задеклароване девелоперами здорожчання квадратного метра вже становить близько 30-35%, а до кінця року може перевищити й 35-40%.

Проте всі порівняльні показники ґрунтуються на ціні квадратного метра у гривневому еквіваленті. Якщо ж врахувати коливання курсу і додати всі подорожчання в доларовому еквіваленті (будматеріали, пальне, логістичні витрати), то поточні ціни майже не змінились, або змінились несуттєво.

Пожвавити попит покупців частково може запуск із 1 жовтня нової державної іпотечної програми для окремих верств населення під 0-7% річних, вважає фахівець.

Читайте також: В Україні дешевшає вторинне житло: продавці готові торгуватись, але попиту немає

«За умов ефективного впровадження нової пільгової іпотечної програми «Українська мрія», у найближчі місяці цікавість покупців до первинного ринку житла може дещо зрости, але переважно в західних областях України. Проте мова не йде про якийсь «прорив». Зростання попиту потенційно може скласти лише додаткових 2-3%», — пояснив Семенцов.

За його словами, ситуація на первинному ринку житла восени 2022 року мало чим відрізнятиметься від попередніх літніх місяців. До кінця року малоймовірні будь-які «стрибки» попиту, адже інвестори чудово розуміють всі ризики, пов’язані із вкладанням коштів у будівництво.

Він наголосив, що станом на початок вересня актуальний попит становить лише 7-10% від довоєнного рівня.

Водночас, як наголосив Семенцов, наслідки ракетних ударів ворога по об’єктах енергетичної інфраструктури 11-12 вересня ставлять під сумнів перспективи збільшення попиту в осінньо-зимовий період. Тож ринок цілком залежатиме від інтенсивності бойових дій, рівня безпеки у тому чи іншому регіоні чи обласному центрі.

Читайте також: Без панорамних вікон, але з міцнішими дверима: експерти спрогнозували, яким будинкам віддаватимуть перевагу українці після війни

«Ми стали свідками нової тактики ворога, спрямованої на руйнування об’єктів критичної інфраструктури. Саме тому прогнозувати бодай якусь «безпеку» зараз вкрай важко. Очікувано, що більшість потенційних покупців буде схильна відкласти придбання житла, як мінімум, до завершення опалювального сезону», — наголосив він.