UA / RU
Підтримати ZN.ua

Води України у Чорному та Азовському морях страхувальники визначили зонами військових ризиків, тероризму та піратства

Віднесення регіонів до зон ризиків означає, що їх власники зобов’язані повідомляти страхувальників про рейси.

Води України у Чорному та Азовському морях включені до списку зон військових ризиків, тероризму та піратства. Таке рішення ухвалив Лондонський об'єднаний військовий комітет зі страхування морських військових ризиків.

Зазначається, що жодного інциденту з перелічених страхових ризиків зафіксовано не було. Проте враховуючи фактор військової напруги в регіоні, точних прогнозів дати неможливо, і таке рішення є превентивним заходом.

Читайте також: Глава МЗС Великої Британії перед візитом до України пообіцяла Росії статус країни-ізгоя

Рейтинг є предметом індивідуальних переговорів між андеррайтерами (фахівцями, що здійснюють незалежну експертизу ризиків) та брокерами.

Також повідомляється, що указані райони (області, які вважаються підвищеним ризиком) Комітет востаннє розглядав у вересні 2020 року.

Віднесення регіонів до зон ризиків означає, що їх власники зобов’язані повідомляти страхувальників про рейси.

Нагадаємо, раніше Росія оголосила про перекриття зон судноплавства у міжнародних водах Чорного та Азовського морів для проведення віськових навчань, але де-факто влаштувала морську блокаду регіону.

Акваторії, які закрила Росія

Карта територіальних вод та економічних зон регіону

15 лютого Мінінфраструктури оголосило, що Україна визначила коридор для безпечного заходу торгових суден в українські порти, глибина підтверджена на рівні 15-22,5 метри.

Попри це, деякі судна, зокрема й українські, ігнорували (ігнорують) інформацію про блокаду, а також на свій страх і ризик йшли (йдуть зараз) раніше прийнятими маршрутами.

Водночас, як попередив керівник проєкту Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, моніторингової групи з кримських санкцій та свободи судноплавства Андрій Клименко, блокада Росією морських портів України залишається, новий суднохідний коридор лише частково зняв проблеми.

Як відомо, через напружену ситуацію на російсько-українському кордоні активно обговорюються терміни, способи та цілі військової операції Росії проти України. Уперше в історії людства повномасштабна війна може розвернутися на території країни, напханої ядерними, хімічними та нафтогазовими об'єктами. Які наслідки воєнні дії можуть мати для України, Європи та світу — читайте у статті Дмитра Менделєєва "Війна у "замінованій" країні…".