UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проживання за кордоном стане підставою для позбавлення пенсії та довічного утримання: приготуватися суддям та пенсіонерам

Мінфін готує порядок перевірок.

Міністерство фінансів готує методику верифікації пенсійних виплат та щомісячного довічного грошового утримання, яка передбачає перегляд права на отримання пенсійних виплат та довічного грошового утримання у разі, якщо людина виїхала на постійне місце проживання за кордон. Текст проєкту відповідного наказу оприлюднила для надання зауважень Федерація профспілок України.

Згідно з проєктом, у Кабміні хочуть поставити під сумнів правомірність надання пенсійних виплат та щомісячного довічного грошового утримання (отримують колишні судді замість пенсії, - ред.), якщо є відомості щодо постійного проживання громадянина України за кордоном.

Читайте також: Держслужбовцям повернуть право на перерахунок пенсії: КС визнав неконституційними зміни до закону часів Порошенка

У тексті проєкту ця ідея викладена наступним чином:

"Об’єктом перевірки даних про реципієнтів та/або їх законних представників щодо правомірності надання пенсійних виплат та щомісячного довічного грошового утримання є відомості щодо:

Читайте також: Суддям Конституційного Суду пропонують обрізати пенсію – проект

Перевірка здійснюватиметься шляхом порівняння інформації, якою володіє Пенсійний фонд України, та даних інформації з автоматизованих інформаційних систем, реєстрів, баз даних. А саме:

Читайте також: З 2015 року в Україні аномально зменшується кількість пенсіонерів

В обґрунтування даної ініціативи проєкт наказу містить відсилання до частини третьої статті 9 Закону України «Про верифікацію та моніторинг державних виплат». Водночас дана стаття стосується лише порядку проведення перевірок.

На виконання яких законодавчих норм в Кабміні збираються оцінювати правомірність виплати пенсії та грошового утримання для громадян, що проживають за кордоном, в наказі відсилання немає.

Пропозиції та зауваження відносно даного проєкта можна надсилати в Федерацію профспілок до 21 лютого на електронну пошту fpsu@fpsu.org.ua.

Читайте також: Лазебна про українців, що виїхали за кордон під час війни: суспільство проходить свій екзамен

Нагадаємо, закон „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” містить лише підстави для призначення пенсій. І не містить жодних обмежень щодо місця проживання пенсіонера.

Закон "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", є одним із базових законів, ухвалених на реалізацію Конституції України та міжнародних конвенцій, обов'язкових для виконання в Україні. Указаний закон регулює відносини, пов’язані зі свободою пересування та вільним вибором місця проживання в Україні, що гарантуються не лише Конституцією України, але й закріплені:

Разом з тим, в уряді схвалили законопроєкт №9004, який дає Пенсійному фонду доступ до інформації про перетин громадянами кордонів України, а також про їхній в'їзд до зони окупації або перебування на окупованій території. Жодного пояснення, навіщо Пенсійному фонду така інформація, в проєкті не дається. Наразі законопроєкт вже наданий для розгляду депутатами.