WSJ: Україна здатна перемогти, але НАТО і США досі надто обережні щодо Росії

Поділитися
WSJ: Україна здатна перемогти, але НАТО і США досі надто обережні щодо Росії © Présidence de la République France/Президент Республіки Франція/flickr
Якщо російські ядерні погрози ефективно блокують і залякують НАТО, Москва буде використовувати їх і в майбутньому.

Сигнал нинішньої зустрічі лідерів НАТО в Брюсселі буде, без сумніву, наголошувати на єдності й непохитній підтримці України. Але, нажаль, в реальності демократичний альянс, виступаючи проти Владіміра Путіна, досі робить не достатньо, щоб добитися російської поразки. А за кулісами деякі лідери хотіли б, щоб Володимир Зеленський погодився на мирну угоду якомога швидше.

Приголомшливий факт цієї війни полягає в тому, що українці врятували Європу і США, поки НАТО допомагала Україні. Запеклий опір Києва і великі людські жертви дали Заходу шанс зупинити наступ російського імперіалізму, перш ніж він почне загрожувати НАТО, - пише Wall Street Journal в редакційній статті. Війна показала, що російська армія слабша, ніж вважали західні розвідувальні служби й Пентагон. Попри всі очікування, Україна може перемогти.

Більш дивує те, як український опір відродив відчуття серед людей на Заході, що їхні країни відстоюють дещо більше. Українці показали, що у свободи є страшна ціна. Але західні лідери, здається, досі тривожаться через те, що може статися, якщо Україна переможе. Це особливо стосується адміністрації Джо Байдена, яка зробила дуже багато правильних кроків, але запізно і лише під тиском Конгресу чи Європи. Президент США, роздратований жорстокістю Путіна, цілком виправдано назвав російського автократа воєнним злочинцем. Але, здається, американський лідер досі боїться зробити те, що потрібно для перемоги над ним.

У вівторок у Білому домі радника президента США з національної безпеки Джека Саллівана двічі запитали, чи вважає він, що Україна може перемогти. Але все, що він зміг вичавити з себе, - це слова про те, що Росія «ніколи не зможе підкорити український народ». Крім того, він повторив вже стандартні слова про підтримку українського суверенітету. Ця обережна прихильність виливається в надто повільні темпи постачання зброї. Словаччина запропонувала передати Україні свої системи ППО С-300, які необхідні українській армії. Але не відомо, чи вони будуть передані взагалі. 16 березня стало відомо, що США нарешті передадуть Києву безпілотники Switchblade для боротьби з російським наступом, який почався аж 24 лютого. Але в понеділок Пентагон зізнався, що ці безпілотники ще не на українській території. США варто було б спустошувати й поповнювати свої запаси зброї в такій надзвичайній ситуації.

Це ж стосується й Західну Європу, яка намагається впоратися з напливом 3,5 мільйонів біженців й позбутися залежності від російської нафти й газу. США можуть прийняти багато українців, надавши їм тимчасовий захист. Європейці тепер розуміють, яку помилку вони допустили в сфері енергетики, і намагаються змінити свою політику. Але Байден відмовляється відкласти свою одержимість зміною клімату, щоб розібратися з кризою, яка змінить світ. Його регулятори досі атакують видобуток газу й нафти в США. Буде важко переконати німців й італійців піти на жертви, якщо він не допоможе їм задовольнити їхні енергетичні потреби зараз і наступної зими.

Важко заперечити твердження, що Путін зміг успішно залякати Байдена й інших лідерів, погрожуючи ядерною ескалацією. Цей страх може виправдати рішення не допомагати Україні з закриттям неба, тому що американським літакам доведеться атакувати російські радари й ракетні установки на території Росії. Але це не може бути виправданням, через яке Захід не зробить все необхідне для української перемоги над Путіним. Якщо ядерні погрози блокують підтримку НАТО зараз, тоді Росія використає їх і в майбутньому. Суть стримування полягає в достовірності. Потрібно переконати Путіна, що його застосування ядерної зброї в Україні буде мати відповідну реакцію. Це ж стосується хімічної і біологічної зброї.

Wall Street Journal висловлює побоювання, що Байден й інші лідери НАТО спробують натиснути на Зеленського й змусити його погодитися перетворити Україну на «заморожену» зону конфлікту за прикладом Грузії. Росії дозволять зберегти вже окуповані українські території в обмін на те, що більше ніяких бомбардувань не буде. Путін зможе консолідувати контроль над цими регіонами, переозброїтися й атакувати Україну знову в майбутньому. Лідери НАТО можуть розвіяти ці страхи, якщо публічно оголосять, що санкції проти Росії не будуть зняті, поки російські війська не підуть з усієї території України. Країни йдуть на війни: гарячі чи холодні, - з тими президентами, які в них є. І американці хочуть, щоб Байден переміг в Україні. Але він повинен бути більш рішучим. Метою має бути не просто перемир’я, а українська перемога.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі