День святого Валентина: історія і традиції свята

Поділитися
День святого Валентина: історія і традиції свята © Страна
В цей день прийнято дарувати подарунки та надсилати валентинки коханим.

14 лютого у світі відзначають День святого Валентина. Інша назва свята – День закоханих. В цей романтичний день люди, які кохають один одного, організовують романтичну вечерю, проводять час разом, обмінюються подарунками та валентинками.

Історія свята

Згідно із легендою, християнський священник Валентин жив у Римській імперії у III столітті. Валентин також займався медициною та природничими науками. В той час правив войовничий імператор Клавдій II Готський, який вважав, що сім'я заважає солдатам воювати за імперію і видав указ, яким заборонив їм одружуватися.

Валентин ослухався імператорського наказу та продовжував таємно вінчати всіх охочих. За це він був заарештований. Валентин у в'язниці закохався у сліпу дочку тюремника. Священник зміг вилікувати її, а потім направив у християнську віру її батька. Про це дізнався імператор та наказав стратити Валентина. Перед стратою, яка була призначена на 14 лютого, він зміг передати коханій послання, підписавши його «від твого Валентина».

Вважається, що День святого Валентина у християнські часи замінив собою язичницьке свято луперкалій (на честь бога Фавна; за іншою версією – на честь богині шлюбу, сім'ї Юнони), що відзначали кожного року 14 лютого. Це сталося у 496 році після того, як відповідний указ видав Папа Римський Геласій I.

У країнах Західної Європи це свято стало популярним після XV століття. За легендою, винахід валентинки приписується герцогу Орлеанському Шарлю. У 1415 році він потрапив у полон після битви під Азенкуром, а з лондонської в’язниці надсилав віршовані любовні послання своїй дружині. Варто відзначити, що одна з валентинок нині зберігається в Британському Музеї.

Традиції святкування Дня святого Валентина

День закоханих вважається одним з найромантичніших свят. Цього дня обов'язковим артибутом є листівка у формі серця, яка називається валентинка. Такі листівки, зазвичай, прикрашають янголятами, сердечками, поцілунками, а також пишуть у них зізнання у коханні.

Традиційними кольорами свята вважають рожевий або червоний. Саме у таких відтінках декорують квартири до Дня святого Валентина. Зокрема, розвішують гірлянди у вигляді сердець.

В цей день закохані влаштовують романтичну вечерю у ресторані або домашній атмосфері, а також дарують один одному подарунки. Часто молодята обирають 14 лютого, як дату для весілля. Закохані вірять, що так вони збільшують свої шанси прожити разом у гармонії та щасті.

Що не можна робити у свято

Вважається, що у День святого Валентина не можна проявляти грубість та бездушність. Якщо у людини поки що нема другої половинки, то цього дня можна сказати «люблю» рідним та близьким людям.

Цього дня слід уникати конфліктів, з’ясування стосунків та лайки.

Не можна залишати без уваги свою другу половинку в цей день.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі