24 квітня християни східного обряду відзначатимуть Великдень. Традиційним атрибутом та символом свята є великодня випічка. Кожна господиня має свій рецепт пасок, якому вона слідує щороку. Таких рецептів існує безліч і кожен вибирає собі щось до смаку.
Найпростіша паска
Інгредієнти
Борошно - 500 гр
молоко – 250 мл,
дріжджі – 35 гр,
цукор – 1 склянка,
вершкове масло - 125 гр,
яйця – 4 шт,
родзинки – 30 гр,
цукати – 30 гр,
ванільний цукор - за смаком,
сіль за смаком.
Приготування
Молоко трохи підігріти, розчинити дріжджі, додати цукор і борошно, все замішати. Накрити опару рушником і залишити у теплому місці на 30 хвилин.
Вершкове масло розтопити і почекати, поки охолоне. Яйця розділити на білки та жовтки, жовтки розтерти з цукром, а білки збити у щільну піну.
Коли опара збільшиться вдвічі, додати ванільний цукор, сіль, жовтки з цукром, борошно, білки. Замісити м'яке еластичне тісто, в кінці додати топлене масло. Накрити тісто рушником і залишити у теплому місці на годину. Тісто має збільшитися вдвічі-втричі.
Родзинки та цукати замочити у воді на 5 хвилин, а потім просушити паперовим рушником.
За годину знову приступити до замішування тіста. Додати в нього родзинки, цукати і ретельно вимішати, щоб вони поступово розподілилися по всьому тесту.
Форми для випікання змастити маслом, викласти тісто на 1/3 обсягу форм і відставити на півгодини.
Коли тісто заповнить практично весь обсяг форми, змастити паски збитим жовтком і випікати 40 хвилин при температурі 180 градусів.
Готові паски вийняти з духовки, охолодити і прикрасити глазур'ю.
Сирна паска
Інгредієнти
Жирний сир – 500 гр,
жирна сметана – 100 гр,
вершкове масло - 100 гр,
цукрова пудра – 100 гр,
цукати – 70 гр,
мигдаль – 50 гр,
ванільний цукор – 10 гр.
Приготування
Сир протерти через сито, так він стане ніжнішим і без грудочок. Додати розм'якшене вершкове масло, сметану і добре перемішати. Великі цукати дрібно порізати, мигдаль подрібнити блендером.
У сирну масу додати цукати, горіхи, цукрову пудру, ванільний цукор і ретельно перемішати.
Викласти сирну масу у форму, застелену серветкою або марлею, зверху – гніт. У процесі приготування сирної паски утворюватиметься рідина, тому необхідно підставити під форму тарілку, щоб їй було куди стікати.
Сирну паску поставити в холодильник на добу.