В українських СІЗО годують гірше, ніж на каторзі

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
В українських СІЗО стільки ж особистого простору, як у свиней на фермах Євросоюзу © Андрій Товстиженко, DT.UA
Харчування утримуваних у СІЗО людей, чия вина ще не доведена судом, нічим не краще, ніж на царській каторзі наприкінці ХІХ століття. Але це тільки на папері. У реальності в ізоляторах дають помиї.

Середньодобова вартість продуктів харчування, що виділяються на одну людину в СІЗО, в середньому по Україні становить до 7 грн. Це близько 2,3 грн на один прийом їжі. Про це у матеріалі для ZN.UA пише віце-президент Агентства журналістських досліджень Максим Шпаченко.

Норма 1992 року, що регламентує харчування для заарештованих осіб, які утримуються в слідчих ізоляторах та ізоляторах тимчасового утримання, передбачає, що людині на добу потрібно: 80 г м'яса і 130 г риби, півкіло картоплі, півкіло хліба, від 20 до 45 г каші, 20 г макаронних виробів, 250 г овочів (з них 150 г капусти), 3 г томатної пасти.

У кінці ХІХ століття в тюрмах царської Росії арештантам належало 127 г м'яса на день, 30 г сала, 800 г хліба. А на Сахалінській каторзі навіть непрацюючим - 170 г м'яса на день, 1227 г хліба, 63 г круп, суп зі свіжого м'яса. "З тих пір пройшло багато років, і в демократичній Україні невинних людей, позбавлених основоположних конституційних прав, годують не набагато краще", - наголошується в матеріалі.

Але реальність виглядає ще страшніше. Абсолютно не важливо, в якому слідчому ізоляторі перебуває арештант - їжа скрізь однакова. Більше того: абсолютно не важливо, що зазначено в меню слідчого ізолятора - більшість арештантів ніколи не їдять тюремну їжу. По можливості всі харчуються продуктами, отриманими в передачах з волі. І справа не в тому, що магазинна ковбаса смачніша від тюремного борщу. У слідчих ізоляторах дають помиї, які з апетитом могли б з'їсти лише голодні бродячі собаки і, можливо (але не факт), свині. М'яса в їжі, що подається арештантам, насправді немає, і дуже сумнівно, що в ту їжу додали хоча б зіпсовану підливу з офіцерських тарілок. Різниця між ізоляторами складається тільки в офіційних даних, існуючих лише на папері: де в меню вказано 20 г, а де - 30. Вживання їжі, яку готують для арештантів у слідчому ізоляторі, вкрай небезпечне для здоров'я, зазначається в матеріалі.

Людині, яка потрапила у слідчий ізолятор, покладається приблизно стільки ж місця, як на свинофермах в Євросоюзі.

Народні депутати передбачили, що людині для життя досить 2,5 кв м особистого простору. Для порівняння: на фермі свині, вирощуваної на м'ясо, виділяється до 1,5 кв м, а в країнах Євросоюзу - 2,05 кв м.

Детальніше про умови утримання в українських СІЗО читайте в матеріалі Максима Шпаченко "Українські концтабори" в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Офіс омбудсмена виявив найгірші місця обмеження волі в Україні

У сімферопольській колонії обвалився дах цеху, загинули двоє ув'язнених

Нові СІЗО можуть бути побудовані за межею міст у Київській та Херсонській областях

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі