У шести приватних дитячих садочках Бучанського та Фастівського районів на Київщині зафіксовано спалах гострої кишкової інфекції, що пов'язаний з роботою кейтерингової компанії. Про це повідомляє Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб у Facebook.
Зазначається, що станом на 1 вересня зареєстровано 18 випадків серед дітей від 2 до 6 років, які 30 серпня вживали продукти харчування, доставлені в садочки кейтеринговою компанією. На стаціонарному лікуванні перебуває 17 дітей, з них 1 дитина у відділенні інтенсивної терапії.
Фахівцями ДУ «Київський ОЦКПХ МОЗ» розпочато епідеміологічне розслідування з метою встановлення джерела інфікування та локалізації спалаху.
"Проводяться лабораторні обстеження, які направлені на виявлення збудника захворювання. Фахівцями ДУ «Київський ОЦКПХ МОЗ» розпочато епідеміологічне розслідування з метою встановлення джерела інфікування та локалізації спалаху", - йдеться в повідомленні.
Для захисту від кишкових інфекцій спеціалісти радять дотримуватись наступних правил:
- не вживайте в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
- не залишайте приготовлену їжу більш ніж на 2 години та не розморожуйте продукти за кімнатної температури;
- не купуйте продукти харчування, у місцях стихійної торгівлі;
- ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням;
- для оброблення різних видів продуктів використовуйте різні дошки;
- суворо дотримуйтесь термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування;
- всі харчові продукти необхідно вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;
- мийте овочі і фрукти перед вживанням чистою безпечною водою;
- використовуйте чисту воду: не пийте воду з випадкових джерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;
- кип'ятіть або дезінфікуйте воду з джерел, якість якої невідома. Кип'ятіння - надійний спосіб знезараження води в умовах виживання;
- не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
- дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом. В разі неможливості миття рук – використовуйте засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.
Нагадаємо, у Львові протягом літа зафіксовано кілька спалахів кишкової інфекції у відвідувачів кафе.