В Україні за рік індекс вартості найпопулярнішого салату «Олів'є», який готують на Новий рік 2025, зріс на 25-30%. Про це виданню «РБК-Україна» розповів аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка.
Як в Україні змінився «Індекс Олів’є»
Гопка зазначив, що з огляду на загальне зростання цін цьогоріч подорожчав і традиційний святковий салат «Олів'є».
За його словами, зі складників страви суттєво подорожчали:
- картопля – майже у 2 рази;
- яйця – на 25%;
- морква – у 2,5 раза.
«Ріст вартості перелічених продуктів був спричинений збільшенням виробничих витрат та неврожайністю сільськогосподарських культур через посуху», – пояснив аналітик.
Раніше провідна наукова співробітниця Інститут аграрної економіки Наталія Копитець розповіла, як можуть змінитися ціни на м'ясо перед Різдвом та Новим роком.
Нагадаємо, що в Україні утримується висока ціна на вершкове масло. Аналітики назвали причини такої ситуації.