В Україні тривають бойові дії через військове вторгнення Росії. Українці змушені робити запас продуктів на зиму, оскільки ціни в магазинах постійно зростають. Зокрема, подорожчання не обійшло й головну страву української кухні – борщ. Експерти прогнозують подальше подорожчання овочі для борщового набору. Про це в ефірі "Суспільного" повідомив президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник.
За його словами, дефіциту картоплі в Україні немає.
"Серед тих позицій овочево-борщового набору, які входять і до салату "Олів’є", дефіциту наразі немає. Ми говоримо про моркву й картоплю, в першу чергу. Картоплі в Україні традиційно багато. Постачання забезпечується, як промисловими виробниками, так і домогосподарствами. Тому з картоплею особливих проблем ні зі зберіганням, ні з ціною, ні з кількістю немає і не буде", — пояснив Баштанник.
Експерт наголосив, що на ринку достатньо і моркви українського виробництва, хоча вона трохи дорожча, ніж торік. До нового року її точно вистачить.
Баштанник зазначив, що очікується подорожчання овочів для борщового набору.
"Спостерігається дефіцит цибулі. Він буде загострюватися надалі через те, що ТОТ не виступили постачальниками цієї позиції. Глобально можна сказати, що до весни всі інші овочі, крім картоплі, борщового набору дорожчатимуть, оскільки витрати на зберігання великі, і є ризики через перебої з електропостачанням – не дуже якісно може зберігатися продукція", – резюмував він.
Раніше в Україні фермери знизили ціну на капусту. Чергове падіння цін у цьому сегменті учасники ринку пояснюють суттєвим збільшенням пропозиції некондиційної продукції.