24 грудня християни східного та західного обряду відзначають Святвечір, який передує Різдву Христовому. В цей день прийнято збиратися за столом з родиною на святкову трапезу. Традиційно в Україні господині на Святвечір готують 12 пісних страв. Таке число обумовлене кількістю апостолів і місяців в році, пише «РБК-Україна».
Що має бути на столі у Святвечір
В цей день головними стравами є узвар та кутя, а інші можуть змінюватись залежно від уподобань.
Зазвичай на Святвечір готують такі страви:
- кутя – головна страва. Це каша з обмеленої пшениці та ячменю. До неї також додають мак, горіхи, мед, родзинки;
- узвар із сухофруктів. Вважається, що вода символізує життя та божественну енергію;
- пісний борщ із червоних буряків;
- вареники – символізують мудрість та достаток. Можна приготувати з різними начинками;
- голубці – ще одна страва святкового столу. Начинка голубців має бути пісною. Зокрема, їх роблять з пшоном, морквою та олією;
- страви з гороху та квасолі, які символізують плодючість для поля та городу;
- страви з риби. Зокрема, господині запікають коропа або готують оселедець;
- млинці – символізують зв'язок з предками;
- гречана каша – символізує силу та здоров'я, приросту блага та легкість досягнень;
- хліб або пампушки – символ щедрого врожаю та єдності;
- запечені яблука. Найчастіше цей фрукт запікають з медом та родзинками;
- мариновані гриби символізують родючість, творіння життя.
Що не можна готувати на Святвечір
На свято заборонено готувати страви з м'яса, яєць та молочних продуктів, оскільки триває Різдвяний піст.
У цей день важливо готувати скромну вечерю та національні страви. Також під заборону потрапляють:
- екзотичні продукти;
- морепродукти;
- алкоголь в будь-якому вигляді.
Нагадаємо, що зміна дати святкування Різдва вплинула і на початок Різдвяного посту. У цьому році він розпочався раніше.