Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розповіла про те, що правильне і здорове харчування - це не обов'язково дорого. На своїй сторінці на Facebook вона розповіла про бюджетні види овочів, фруктів і риби, які дозволять правильно харчуватися і не вдарять по гаманцю.
"Звичайно, у величезному асортименті фруктів, овочів, риби або горіхів багато дійсно дорогих пропозицій. Але не настільки багато, щоб ми розводили руками і радили вам їсти батон, дешеву ковбасу, кетчуп, горілку, запевняючи, що все буде добре. Не буде. Зате зруйнуємо кілька міфів відносно високої вартості здорового харчування", - написала вона.
За словами Супрун, Україна вирощує безліч овочів і фруктів, які легко можна знайти взимку і навесні, а ціна на них не перевищить 50 гривень за кілограм. До таких овочів в.о. міністра віднесла моркву, буряк, кольрабі, селеру, пастернак, капусту, цибулю і гарбуз. За її словами, кожен з перерахованих продуктів є джерелом безлічі корисних речовин і вітамінів.
"Коли плануєте раціон - обирайте продукти в їхньому первинному вигляді. А не переробленому, як ковбаса або сосиски. Це подвійний виграш - чим менше перероблений продукт, тим менше додана вартість (ви менше платите) і більша поживна цінність (ви менше хворієте)", - додала Супрун. Вона зазначила, що 100 грамів яловичини обійдуться дешевше, ніж 100 грамів сосисок.
Що стосується риби, то Супрун радить придивитися до більш доступних видів, ніж, скажімо, лосось. "Обирайте скумбрію, хек і оселедець, а не лосося. Не бійтеся свинцю і миш'яку - в цих видах риби їх не так багато, як в лососі, тунці, рибі-мечі. Білий рис є більшою загрозою - він накопичує неорганічний миш'як", - додає вона.
"Коли ми говоримо "здорове харчування", то маємо на увазі не розкручені і дорогі авокадо, годжі, чіа, киноа і лосося, а рідні і доступні сало, яйця, смородину, гречку, гарбуз, оселедець і льон. І купу інших продуктів вартістю до 50 гривень/кг ", - резюмує в.о. міністра.
Крім того, на сайті Міністерства охорони здоров'я з'явилася сторінка, присвячена міфам про здорове харчування. На цій сторінці наводиться міф, а потім його спростування. Наприклад, "Міф: м'ясо - це дорого, а його слід їсти кожен день. Правда: м'ясо потрібно їсти через день і воно доступніше, ніж ковбаса","Міф: печінка накопичує отрути, правда: печінка накопичує вітаміни", "Міф: Рафінована соняшникова олія - це здоровий дешевий продукт. Правда: Варто якомога менше смажити" і так далі.
Раніше Супрун дала українцям і інші поради: як правильно чхати, як правильно їсти сало і так далі. Детальніше читайте в матеріалі DT.UA.