6 січня у Святвечір, який передує Різдву за юліанським календарем, заведено готувати 12 пісних страв. Серед них має бути кутя, вареники, а також корисний і смачний напій – узвар.
Традиційний узвар
Інгредієнти:
- Чорнослив – 200 г
- Мед – 200 г
- Родзинки – 100 г
- Вода – 2 л
- Груші – 200 г
- Яблука – 200 г
Приготування:
- Сухофрукти залити на 10 хвилин холодною водою, промити.
- У каструлю додати 2 л води, покласти груші. На невеликому вогні варити 20 хвилин.
- Додати чорнослив, яблук та родзинки. Варити ще 15 хвилин.
- Довести до кипіння, додати мед.
- Узвар подавати на стіл охолодженим.
Ароматний узвар з вишнею
Інгредієнти:
- Груші сушені – 100 г
- Яблука сушені – 100 г
- Вишні сушені – 100 г
- Чорнослив – 60 г
- Родзинки – 60 г
- Лимон – 1 шт.
- Кориця – 1 ч. л
- Гвоздика – 4 шт.
- Мускатний горіх – на смак
- Цукор – на смак
- Вода – 4 л.
Приготування:
- У каструлю покласти цукор, залити водою, довести до кипіння.
- Додати у каструлю сушені груші, через 5 хвилин додати яблука, через 5 хвилин додати чорнослив та сушену вишню, в останні 5 хвилин додати родзинки.
- Узвар варити на повільному вогні.
- Коли всі сухофрукти стануть м'якими, додати корицю та гвоздику. Дайте напою трохи покипіти.
- Вичавити сік з лимона, додати до узвару, перемішати, проварити ще дві хвилини.
- Вимкнути вогонь і дати узвару настоятися 5-6 годин.
Узвар з вином
Інгредієнти:
- Яблуко сушене – 4 шт.
- Груша сушена – 3 шт.
- Сухофрукти – 1/2 ст.
- Гвоздика – 5 шт.
- Біле сухе вино – 1 ст.
- Цукор – 1/2 ст.
Приготування:
- Сухофрукти промити, покласти у каструлю, додати гвоздику, трохи кориці, залити водою і варити до напівготовності.
- Додати до узвару біле столове вино, покласти цукор.
- Декілька разів довести до кипіння, дати настоятися 2-3 години.
- Дати узвару охолонути та подавати на стіл.