Різдво Христове: три рецепти смачної куті

Поділитися
Різдво Христове: три рецепти смачної куті © Новое Время
З цієї страви починається трапеза у Святвечір.

7 січня відзначається Різдво за юліанським календарем. Святкування розпочинається напередодні – ввечері 6 січня. У Святвечір на стіл традиційно готують 12 пісних страв. Однією з головних страв є кутя.

Кутя з пшениці

Інгредієнти:

  • 200 г пшениці (цільної);
  • 50 г волоських горіхів;
  • 50 г родзинок;
  • 100 г меду;
  • 50 г маку.

Приготування:

  • Пшеницю промити, замочити на три години.
  • Відварити пшеницю до готовності, злити воду, дати охолонути.
  • Запарити мак у мисці. Для цього його заливають гарячою водою та накривають тарілкою. Коли мак розбух, його перетирають у ступі або кавомолці.
  • Родзинки помити, залити окропом. Коли вони розбухли, злити воду та нарізати дрібними шматочками.
  • Змішати перетертий мак, родзинки, горіхи з пшеницею.
  • Кутю заправити медом та ретельно перемішати.

Різдвяна кутя з булгуру

Інгредієнти:

  • Булгур – 0,5 скл.
  • Вода – 1,5 скл.
  • Мед – 2 ст. л. (або на смак)
  • Волоські горіхи – 50 г
  • Мак – 30 г
  • Родзинки - 50 г

Приготування:

  • Промиту крупу помістити в сотейник або невелику каструлю й залити чистою водою. Поставити на вогонь і довести до кипіння. Варити булгур до готовності на повільному вогні, близько 15 хвилин.
  • Родзинки залити окропом і залишити на 10 хвилин. Потім воду злити, а родзинки розкласти на кухонному рушнику, щоб він добре просох.
  • Мак також залити окропом і залишити вже на 30 хвилин, накривши кришкою. Потім відкинути на сито, подрібнити блендером до появи макового молочка.
  • Волоські горіхи підсушити на сухій сковороді або в духовці та подрібнити.
  • У теплий булгур додати мед, родзинки, горіхи та мак. Ретельно перемішати, щоб усі інгредієнти поєдналися між собою.

Кутя з рисом та мигдалем

Інгредієнти:

  • Рис – 1 склянка
  • Мак – 200 г
  • Мед – на смак
  • Мигдальні пластівці – 100 г
  • Родзинки без кісточок – 100 г

Приготування:

  • Рис промити, залити водою, довести до кипіння. Відкинути на сито, промити під холодною проточною водою, знову покласти в каструлю і варити до готовності у великій кількості води.
  • Мак залити окропом, залишити на 30 хвилин. Відкинути мак на сито, подрібнити у ступці або блендером.
  • Родзинки помити та подрібнити.
  • До рису додати мак, мигдальні пластівці, родзинки та перемішати.
  • Кутю заправити медом.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі