7 січня святкують Різдво Христове за юліанським календарем. 6 січня, напередодні свята, відзначають Святвечір. За традицією саме у Святвечір на стіл для гостей подають 12 пісних страв. Серед них головними є кутя, узвар, вареники.
Кутя з пшениці
Інгредієнти:
- 500 г пшениці
- 1 л води
- 0,5 чайної ложки солі
- меду – на смак
- 2 склянки маку
- 2 склянки горіхів та родзинок
Приготування:
- Цільнозернову пшеницю твердих сортів замочити на ніч у воді, щоб стала м'якою. Пшениця має настоюватися у воді 8-10 годин. Вранці її можна варити у трішки підсоленій воді в пропорції: на 1 склянку пшениці — 2 склянки води. Варити 1,5 -2 години на дуже повільному вогні, щоб вона не кипіла.
- Мак запарити. Коли він буде готовий – злити зайву воду та подрібнити блендером або у ступці.
- Родзинки промити під водою, дрібно нарізати.
- Горіхи подрібнити.
- Змішати пшеницю, мак, родзинки, горіхи, додати мед, ще раз добре перемішати.
Узвар
Інгредієнти:
- Вода – 2 л.
- Апельсин –2 шт.
- Сухофрукти (чорнослив, курага, родзинки) - 150-200 г.
- Сушені яблука - 100 г.
- Мед – на смак
Приготування:
- Сухофрукти вимити і замочити в теплій воді на 30 хвилин.
- Додати до сухофруктів нарізані апельсини зі шкіркою, залити їх двома літрами води і залишити на ніч.
- Вранці витягнути з води сухофрукти, залишити апельсин.
- Поставити суміш на вогонь, довести до кипіння і відразу зняти з плити. Додати в узвар сухофрукти, апельсини віджати від соку і витягнути. Додати мед на смак.
- Накрити каструлю кришкою і укутати в теплий рушник, дати настоятися 5-6 годин.
- Подавати на стіл охолодженим.
Запечена скумбрія
Інгредієнти:
- Скумбрія - 2 шт.
- Цибулина - 1 шт.
- Лимон - 0,5 шт.
- Сіль, приправа для риби - на смак.
Приготування:
- Рибу розморозити, видалити голову, нутрощі, промити.
- Натерти зверху і всередині приправою для риби або сіллю з перцем і залишити на 30 хвилин.
- Цибулю очистити, нарізати кільцями.
- Розігріти духовку до 200 градусів
- Всередину риби покласти лимон та кільця цибулі.
- Загорнути рибу у фольгу та готувати у духовці 25-30 хвилин.
Ліниві вареники з картоплею
Інгредієнти:
- 350 г картопляного пюре
- 90 г борошна
- кріп, спеції
- 1 цибулина
- 30 мл олії
Приготування:
- У картопляне пюре додаємо борошно, кріп і трохи солі. Замішуємо тісто. Зробити довгу ковбаску, ріжемо її невеликими шматочками трохи дрібніше класичних вареників.
- Покласти шматочки в киплячу воду, готуємо 3-4 хвилини. Виймаємо шумівкою.
- Цибулю обсмажити в олії, додати до вареників, перемішати.
- Готову страву можна подавати до столу.
Салат з буряком і та чорносливом
Інгредієнти:
- Невеликий буряк - 3 шт.
- Чорнослив – 50 г
- Горіхи – 30 г
- Оливкова олія - 2 ст. л.
- Червоний винний оцет - 1 ст. л.
Приготування:
- Буряк помити, варити до готовності (приблизно 50 хвилин).
- Остудити, очистити від шкірки, натерти на терці.
- Чорнослив помити, дрібно нарізати.
- Горіхи подрібнити.
- Змішати буряк, чорнослив та горіхи, додати оливкову олію, винний оцет.
- Перед подачею на стіл охолодити.
Овочеве рагу з грибами
Інгредієнти:
- Броколі – 250 г
- Печериці – 200 г
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Олія – 3 ст. л
- Часник – 2 зуб.
- Сіль, перець, насіння кунжуту – на смак
Приготування:
- Цибулю почистити, дрібно нарізати.
- Моркву почистити, нарізати кружальцями.
- Гриби та часник нарізати пластинками.
- Броколі розібрати на суцвіття, відварити в киплячій підсоленій воді протягом 5 хвилин, відкинути на друшляк.
- Розігріти сковороду з маслом, обсмажити цибулю та часник до м'якості. Додати гриби та моркву, посолити, смажити до майже повної готовності. Додати броколі, прогріти ще 5 хвилин.
- Подавати страву порційно.
Вінегрет з квасолею
Інгредієнти:
- Буряк – 1 шт.
- Картопля – 250 г
- Капуста квашена – 300 г
- Огірок солоний – 3 шт.
- Квасоля консервована – 1 банка
- Олія – 50 г
- Морква – 3 шт.
- Сіль, зелень – на смак
Приготування:
- Відварити картоплю, моркву та буряк до готовності.
- Нарізати відварені овочі та солоні огірки дрібним кубиком.
- Очистити цибулю, нарізати кубиком.
- Додати квашену капусту.
- Відкрити банку з квасолею, злити воду. Додати квасолю до салату, перемішати.
- Приправити страву зеленню, додати сіль на смак.
Мариновані гриби
Інгредієнти:
- Печериці - 1 кг.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Оцет - 70 мл.
- Цукор - 2 ст. л.
- Сіль - 1 ст. л.
- Лавровий лист - 3 шт.
- Перець духмяний горошок – на смак
Приготування:
- Гриби помити та очистити.
- У каструлю налити 1 л води, додати кілька горошин запашного перцю і листочків лаврового листа, сіль, цукор.
- Довести до кипіння і покласти гриби, варити 15 хвилин. Додати оцет і варити ще 5 хвилин.
- На дно банки стерилізованої банки викласти цибулю півкільцями, потім гриби. Залити маринадом.
- Залишити гриби на добу і подавати до столу.
Тушкована капуста
Інгредієнти:
- Ріпчаста цибуля - 1 шт.
- Білокачанна капуста – половина.
- Томатна паста - 3 ст. л.
- Рослинна олія - 2 ст. л.
- Сіль, перець – на смак
Приготування:
- Очищену капусту нашаткувати.
- Цибулю очистити, дрібно нарізати.
- На пательні обсмажити цибулю до готовності, викласти у тарілку.
- Обсмажити капусту на пательні під кришкою до готовності.
- Додати томатну пасту розведену з невеликою кількістю води.
- Коли вода випарується, додати до капусти обсмажену цибулю та прогріти на пательні ще 2 хвилини. Додати сіль, перець.
- Капусту викласти у тарілку та можна подавати на стіл.
Заливна риба
Інгредієнти:
- Філе риби - 1 кг.
- Рибний бульйон - 1.5 л.
- Желатин - 45 г.
- Морква - 1 шт.
- Лимон - 1 шт.
- Петрушка - 2 гілочки.
- Сіль, перець мелений - на смак.
Приготування:
- Рибу нарізати, скропити лимонним соком, посолити і поперчити.
- Викласти рибу у форму для запікання, накрити харчовою плівкою і залишити на 10 хвилин. Накрити форму фольгою і поставити в розігріту до 100 градусів духовку на 1 годину. Потім вийняти і дати повністю охолонути.
- Желатин залити склянкою рибного бульйону і залишити на 20 хвилин.
- Решту бульйону довести до кипіння і відразу зняти з вогню. Ввести набряклий желатин, розмішати і процідити через марлю.
- Дати охолонути до кімнатної температури.
- У форми для заливного влити трохи бульйону з желатином і поставити в холодильник.
- Моркву залити окропом, довести до кипіння і варити 10 хвилин. Остудити, очистити від шкірки, нарізати кружечками.
- Лимон нарізати кільцями, петрушку подрібнити.
- У блюдо з застиглим желе викласти шматочки риби і залити акуратно бульйоном з желатином, щоб він покривав рибу.
- Залишити в холодильнику на 15 хвилин. Потім розкласти моркву, петрушку, лимон і залити залишилися бульйоном з желатином.
- Залишити в холодильнику на 4 години.
Гречаники
Інгредієнти:
- гречана крупа — 1 скл.
- картопля — 2 шт.
- цибуля — 1 шт.
- морква — 1 шт.
- панірувальні сухарі
- сіль, перець — на смак
- олія
Приготування:
- Одну склянку гречаної крупи відварити у двох склянках води до готовності.
- Картоплю зварити у мундирі. Охолодити та очистити.
- Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на тертці та обсмажити на олії.
- Готову охолоджену гречку пропустити через м’ясорубку. Додати обсмажену цибулю та моркву.
- На тертці натерти картоплю, додати до гречаної маси, заправити спеціями.
- Сформувати невеликі котлети, з двох сторін обваляти в сухарях, смажити в невеликій кількості олії по 3-4 хвилини з кожної сторони.
Печені яблука
Інгредієнти:
- яблука – 500 г
- кориця – 1 ч. л.
- горіхи, родзинки – на смак
- ванілін, цукор – на смак
Приготування:
- Помити яблука, видалити серцевину, не розрізаючи яблука.
- Яблука посипати корицею, всередину можна викласти горіхи та родзинки, присипати цукром.
- У духовку, розігріту до 180-200 градусів, кладуть яблука. Запікають 20-30 хвилин.
- Десерт можна подавати у гарячому або у холодному вигляді.