Різдво Христове: 12 рецептів пісних страв

Поділитися
Різдво Христове: 12 рецептів пісних страв © Новое Время
Традиційно господині на Різдво накривають святковий стіл.

7 січня святкують Різдво Христове за юліанським календарем. 6 січня, напередодні свята, відзначають Святвечір. За традицією саме у Святвечір на стіл для гостей подають 12 пісних страв. Серед них головними є кутя, узвар, вареники.

Кутя з пшениці

Інгредієнти:

  • 500 г пшениці
  • 1 л води
  • 0,5 чайної ложки солі
  • меду – на смак
  • 2 склянки маку
  • 2 склянки горіхів та родзинок

Приготування:

  • Цільнозернову пшеницю твердих сортів замочити на ніч у воді, щоб стала м'якою. Пшениця має настоюватися у воді 8-10 годин. Вранці її можна варити у трішки підсоленій воді в пропорції: на 1 склянку пшениці — 2 склянки води. Варити 1,5 -2 години на дуже повільному вогні, щоб вона не кипіла.
  • Мак запарити. Коли він буде готовий – злити зайву воду та подрібнити блендером або у ступці.
  • Родзинки промити під водою, дрібно нарізати.
  • Горіхи подрібнити.
  • Змішати пшеницю, мак, родзинки, горіхи, додати мед, ще раз добре перемішати.

Узвар

Інгредієнти:

  • Вода – 2 л.
  • Апельсин –2 шт.
  • Сухофрукти (чорнослив, курага, родзинки) - 150-200 г.
  • Сушені яблука - 100 г.
  • Мед – на смак

Приготування:

  • Сухофрукти вимити і замочити в теплій воді на 30 хвилин.
  • Додати до сухофруктів нарізані апельсини зі шкіркою, залити їх двома літрами води і залишити на ніч.
  • Вранці витягнути з води сухофрукти, залишити апельсин.
  • Поставити суміш на вогонь, довести до кипіння і відразу зняти з плити. Додати в узвар сухофрукти, апельсини віджати від соку і витягнути. Додати мед на смак.
  • Накрити каструлю кришкою і укутати в теплий рушник, дати настоятися 5-6 годин.
  • Подавати на стіл охолодженим.

Запечена скумбрія

Інгредієнти:

  • Скумбрія - 2 шт.
  • Цибулина - 1 шт.
  • Лимон - 0,5 шт.
  • Сіль, приправа для риби - на смак.

Приготування:

  • Рибу розморозити, видалити голову, нутрощі, промити.
  • Натерти зверху і всередині приправою для риби або сіллю з перцем і залишити на 30 хвилин.
  • Цибулю очистити, нарізати кільцями.
  • Розігріти духовку до 200 градусів
  • Всередину риби покласти лимон та кільця цибулі.
  • Загорнути рибу у фольгу та готувати у духовці 25-30 хвилин.

Ліниві вареники з картоплею

Інгредієнти:

  • 350 г картопляного пюре
  • 90 г борошна
  • кріп, спеції
  • 1 цибулина
  • 30 мл олії

Приготування:

  • У картопляне пюре додаємо борошно, кріп і трохи солі. Замішуємо тісто. Зробити довгу ковбаску, ріжемо її невеликими шматочками трохи дрібніше класичних вареників.
  • Покласти шматочки в киплячу воду,  готуємо 3-4 хвилини. Виймаємо шумівкою.
  • Цибулю обсмажити в олії, додати до вареників, перемішати.
  • Готову страву можна подавати до столу.

Салат з буряком і та чорносливом

Інгредієнти:

  • Невеликий буряк - 3 шт.
  • Чорнослив – 50 г
  • Горіхи – 30 г
  • Оливкова олія - 2 ст. л.
  • Червоний винний оцет - 1 ст. л.

Приготування:

  • Буряк помити, варити до готовності (приблизно 50 хвилин).
  • Остудити, очистити від шкірки, натерти на терці.
  • Чорнослив помити, дрібно нарізати.
  • Горіхи подрібнити.
  • Змішати буряк, чорнослив та горіхи, додати оливкову олію, винний оцет.
  • Перед подачею на стіл охолодити.

Овочеве рагу з грибами

Інгредієнти:

  • Броколі – 250 г
  • Печериці – 200 г
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Олія – 3 ст. л
  • Часник – 2 зуб.
  • Сіль, перець, насіння кунжуту – на смак

Приготування:

  • Цибулю почистити, дрібно нарізати.
  • Моркву почистити, нарізати кружальцями.
  • Гриби та часник нарізати пластинками.
  • Броколі розібрати на суцвіття, відварити в киплячій підсоленій воді протягом 5 хвилин, відкинути на друшляк.
  • Розігріти сковороду з маслом, обсмажити цибулю та часник до м'якості. Додати гриби та моркву, посолити, смажити до майже повної готовності. Додати броколі, прогріти ще 5 хвилин.
  • Подавати страву порційно.

Вінегрет з квасолею

Інгредієнти:

  • Буряк – 1 шт.
  • Картопля – 250 г
  • Капуста квашена – 300 г
  • Огірок солоний – 3 шт.
  • Квасоля консервована – 1 банка
  • Олія – 50 г
  • Морква – 3 шт.
  • Сіль, зелень – на смак

Приготування:

  • Відварити картоплю, моркву та буряк до готовності.
  • Нарізати відварені овочі та солоні огірки дрібним кубиком.
  • Очистити цибулю, нарізати кубиком.
  • Додати квашену капусту.
  • Відкрити банку з квасолею, злити воду. Додати квасолю до салату, перемішати.
  • Приправити страву зеленню, додати сіль на смак.

Мариновані гриби

Інгредієнти:

  • Печериці - 1 кг.
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Оцет - 70 мл.
  • Цукор - 2 ст. л.
  • Сіль - 1 ст. л.
  • Лавровий лист - 3 шт.
  • Перець духмяний горошок – на смак

Приготування:

  • Гриби помити та очистити.
  • У каструлю налити 1 л води, додати кілька горошин запашного перцю і листочків лаврового листа, сіль, цукор.
  • Довести до кипіння і покласти гриби, варити 15 хвилин. Додати оцет і варити ще 5 хвилин.
  • На дно банки стерилізованої банки викласти цибулю півкільцями, потім гриби. Залити маринадом.
  • Залишити гриби на добу і подавати до столу.

Тушкована капуста

Інгредієнти:

  • Ріпчаста цибуля - 1 шт.
  • Білокачанна капуста – половина.
  • Томатна паста - 3 ст. л.
  • Рослинна олія - 2 ст. л.
  • Сіль, перець – на смак

Приготування:

  • Очищену капусту нашаткувати.
  • Цибулю очистити, дрібно нарізати.
  • На пательні обсмажити цибулю до готовності, викласти у тарілку.
  • Обсмажити капусту на пательні під кришкою до готовності.
  • Додати томатну пасту розведену з невеликою кількістю води.
  • Коли вода випарується, додати до капусти обсмажену цибулю та прогріти на пательні ще 2 хвилини. Додати сіль, перець.
  • Капусту викласти у тарілку та можна подавати на стіл.

Заливна риба

Інгредієнти:

  • Філе риби - 1 кг.
  • Рибний бульйон - 1.5 л.
  • Желатин - 45 г.
  • Морква - 1 шт.
  • Лимон - 1 шт.
  • Петрушка - 2 гілочки.
  • Сіль, перець мелений - на смак.

Приготування:

  • Рибу нарізати, скропити лимонним соком, посолити і поперчити.
  • Викласти рибу у форму для запікання, накрити харчовою плівкою і залишити на 10 хвилин. Накрити форму фольгою і поставити в розігріту до 100 градусів духовку на 1 годину. Потім вийняти і дати повністю охолонути.
  • Желатин залити склянкою рибного бульйону і залишити на 20 хвилин.
  • Решту бульйону довести до кипіння і відразу зняти з вогню. Ввести набряклий желатин, розмішати і процідити через марлю.
  • Дати охолонути до кімнатної температури.
  • У форми для заливного влити трохи бульйону з желатином і поставити в холодильник. 
  • Моркву залити окропом, довести до кипіння і варити 10 хвилин. Остудити, очистити від шкірки, нарізати кружечками. 
  • Лимон нарізати кільцями, петрушку подрібнити.
  • У блюдо з застиглим желе викласти шматочки риби і залити акуратно бульйоном з желатином, щоб він покривав рибу.
  • Залишити в холодильнику на 15 хвилин. Потім розкласти моркву, петрушку, лимон і залити залишилися бульйоном з желатином.
  • Залишити в холодильнику на 4 години.

Гречаники

Інгредієнти:

  • гречана крупа — 1 скл.
  • картопля — 2 шт.
  • цибуля — 1 шт.
  • морква — 1 шт.
  • панірувальні сухарі
  • сіль, перець — на смак
  • олія

Приготування:

  • Одну склянку гречаної крупи відварити у двох склянках води до готовності.
  • Картоплю зварити у мундирі. Охолодити та очистити.
  • Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на тертці та обсмажити на олії.
  • Готову охолоджену гречку пропустити через м’ясорубку. Додати  обсмажену цибулю та моркву.
  • На тертці натерти картоплю, додати до гречаної маси, заправити спеціями.
  • Сформувати невеликі котлети, з двох сторін обваляти в сухарях, смажити в невеликій кількості олії по 3-4 хвилини з кожної сторони.

Печені яблука 

Інгредієнти:

  • яблука – 500 г
  • кориця – 1 ч. л.
  • горіхи, родзинки – на смак
  • ванілін, цукор – на смак

Приготування:

  • Помити яблука, видалити серцевину, не розрізаючи яблука.
  • Яблука посипати корицею, всередину можна викласти горіхи та родзинки, присипати цукром.
  • У духовку, розігріту до 180-200 градусів, кладуть яблука. Запікають 20-30 хвилин.
  • Десерт можна  подавати у гарячому або у холодному вигляді.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі