Кутя є однією з обов’язкових страв, які мають бути на столі на Різдво Христове. ZN.UA підготувало добірку смачних та простих рецептів різдвяної куті.
Кутя з журавлиною
Інгредієнти:
- Крупа перлова – 200-300 г
- Мак – 50 г
- Родзинки – 30 г
- Журавлина (сушена) – 50 г
- Волоські горіхи – 50 г
- Лимонний сік
- Мед – 1 ст. л
Приготування:
- Промити перлову крупу, замочити у холодній воді на ніч при кімнатній температурі, відварити до готовності.
- Запарити мак в окропі, дати йому набрякнути 30 хвилин, процідити крізь сито, перетерти у ступі або блендером.
- Промити родзинки та сушену журавлину.
- Вичавити сік з половинки лимону.
- Змішати всі інгредієнти в одній ємності, заправити медом, додати лимонний сік.
- Перед подачею на стіл дати настоятися 30 хвилин.
ВАС ЗАЦІКАВИТЬ
Кутя з рисом, корицею та курагою
Інгредієнти:
- Рис – 150 г
- Курага – 100 г
- Мед – 1 ст. л
- Кориця – 20 г
Приготування:
- Промити рис під холодною водою.
- У каструлю налити воду, довести до кипіння, насипати рис, варити до готовності.
- Готовий рис відкинути на друшляк, дати охолонути.
- Ретельно промити курагу, запарити в окропі на 30 хвилин.
- Курагу нарізати кубиками.
- Змішати рис, курагу, корицю, заправити медом.
Пшенична кутя з медом та горіхами
Інгредієнти:
- Пшениця – 2 скл.
- Мак – 100 г
- Родзинки чорні – 100 г
- Родзинки білі – 100 г
- Волоські горіхи – 100 г
- Кедрові горіхи – 100 г
- Мигдаль свіжий – 100 г
- Мед – 250 г
Приготування:
- Замочити пшеницю у воді на 5-6 годин.
- Залити мак окропом, залишити на 1 годину.
- Відварити до готовності пшеницю, злити воду.
- Окремо запарити родзинки на мигдаль.
- Мак перетерти у блендері.
- Мигдаль очистити від шкірки, подрібнити.
- Волоські горіхи подрібнити.
- Змішати пшеницю, мак, родзинки, подрібнений мигдаль, волоські та кедрові горіхи, додати мед.
- Перед подачею на стіл дати настоятися 30 хвилин.