Порція борщу на чотирьох осіб, приготовлена за традиційним українським рецептом, коштуватиме зараз 65,16 гривень.
У порівнянні з жовтнем минулого року, його вартість зросла на 5,52%, повідомляється на сайті Офіс ефективного регулювання.
Згідно з проведеним моніторингом цін, найбільше подорожчали:
- буряк +62,43%,
- морква +35,01%,
- капуста +34,87%
Інші складові національного продукту також зросли у ціні, але не значно.
Вказується, що дешевшою стала картопля – ціна впала на 8,05% і сметана - мінус 8,04% від ціни 2020 року.
Індекс борщу аналітики вважали по п'ятилітровій каструлі, виходячи з такого рецепту: 300 грам свинини, 500 грамів картоплі, 500 грамів буряку, 200 грамів моркви, 300 грамів капусти, 200 грамів ріпчастої цибулі, 200 грамів сметани.
У листопаді 2015 року п'ятилітрова каструля борщу коштувала 46,74 грн, а у 2016 році обходилася у 39,93 грн, у 2017-му – 59,47 грн, у 2018-му – 66,8 грн, у 2019-му – 73 07 грн.
Найдорожчим інгредієнтом завжди було м'ясо.
Попри рекордний урожай пшениці, ціни на хліб продовжать зростати, повідомив президент ВАП Юрій Дученко.
Експерт також назвав три основні причини зростання цін.