В Україні триває зростання цін на моркву. Це пов'язане з тим, що у багатьох місцевих виробників вичерпалися запаси якісних коренеплодів, врожай яких у 2024 році суттєво постраждав через несприятливі погодні умови. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.
Так, станом на 8 січня, ціни на моркву становили в межах 25-32 грн/кг ($0,59-0,76/кг), залежно від якості та обсягів пропонованих партій овочів, що в середньому на 10% дорожче, ніж тижнем раніше.
Учасники ринку чергове підвищення цін на цей овоч пояснюють стабільним попитом на якісну моркву. При цьому пропозиція цих коренеплодів на українському ринку цього тижня помітно скоротилася.
«Багато виробників уже заявили про завершення сезону реалізації наявних запасів продукції. Частина фермерських господарств пропонує до продажу залишкові партії або зовсім утримуються від продажів, сподіваючись реалізувати овочі ближче до весни за вищими цінами», – йдеться у повідомленні.
Аналітики зауважили, що зараз ціна на моркву в Україні вже в середньому у 2,3 раза вища, ніж на початку січня 2024 року. На думку галузевих експертів, такий рівень цін пояснюється скороченням урожаю моркви цього сезону через погодні аномалії в літній період.
Раніше науковці з «Інституту аграрної економіки» порахували вартість новорічного столу 2025 року за середніми цінами супермаркетів України.