У понеділок, 28 червня, у християн східного обряду починається Петрів піст. Пост також називається Апостольським, оскільки його закінчення випадає на день пам'яті апостолів Петра і Павла. Початок посту залежить від святкування Трійці, а його тривалість може змінюватися від восьми до 42 днів.
У 2021 року посаду починається 28 червня і триватиме 14 днів.
Що не можна і можна їсти в Петрів піст
Піст вважається несуворим, в цей час віруючі відмовляються від вживання в їжу м'яса, яєць і молока, а в деякі дні і риби.
У понеділок дозволяється гаряча їжа без олії, наприклад пісні каші (гречана, рисова, перлова, вівсяна).
У вівторок, четвер і суботу дозволяється будь-яка пісна їжа з рослинним маслом, а також риба.
У середу і п'ятницю необхідно дотримуватися суворого посту (сухоїдіння). У цей час багато віруючих вживають в їжу тільки воду і хліб. На свято Різдва Івана Предтечі (7 липня) в меню допускається деяке послаблення, зокрема дозволяється риба.
У неділю також дозволяється пісна їжа з додаванням рослинної олії, риба і можна пити вино.
Традиційні страви Петрового посту
У дні пам'яті деяких святих, які випадають на пост, прийнято пекти рибники - рибу, цілком запечену в тісті. Традиційними стравами в цей час також вважаються пісна окрошка, пісний борщ і холодник (холодний суп на кислому квасі).