Цього місяця християни будуть святкувати одне з найголовніших свят – Великдень. Перед ним українці традиційно печуть паски. Рецептів існує безліч і у кожної господині є свій улюблений.
Видання «УНІАН» пропонує рецепт смачної вологої паски з повітряним і пористим тістом.
Волога м'яка паска
Інгредієнти на 4 паски:
- борошно - 450 г;
- дріжджі сухі швидкодіючі - 6 г;
- молоко - 250 г;
- яйця - 5 шт.;
- цукор - 130 г;
- цукати - 150 г;
- вершкове масло - 150 г;
- щіпка солі;
- ванілін, спеції за смаком.
Збити до однорідності молоко з яйцями і цукром. Яйця мають бути холодними, прямо з холодильника, а молоко кімнатної температури. Додати в тісто дріжджі, борошно, дрібку солі, ванілін і спеції за смаком. Збити тісто тістомісом або замісити руками - воно виходить трохи рідким і липким.
Холодне вершкове масло нарізати кубиками і вмішати в тісто по одному кубику. Поступово суміш буде ставати більш еластичною і почне "відходити" від стінок. Готове тісто перекласти в миску, змащену соняшниковою олією. Залишити на 2-3 години, щоб воно збільшилося в об'ємі вдвічі.
Потім обім'яти тісто змазаними в олії руками. Воно має бути наповненим бульбашками повітря.
Після цього ємність з тістом загорнути плівкою в кілька шарів і прибрати в холодильник як мінімум на ніч або навіть на пару днів.
Основу для паски знову обім'яти і вмішати в нього цукати. Можна також додати в начинку родзинки і курагу. Розділити готове тісто на чотири частини і наповнити паперові форми на 1/3. Поставити форми в тепле місце для підйому на 2-3 години. За цей час тісто підніметься вдвічі.
Нарешті, поставити форми з тістом в розігріту до 180° духовку і пекти до готовності. Це займе приблизно 40-60 хвилин, залежно від духовки. В середині запікання накрийте верхівки пасок фольгою, щоб вони не підгоріли.
Щоб паски довше збереглися свіжими і не черствіли, зберігайте їх в поліетиленовому пакеті, або оберніть рушником і викладіть в каструлі.
Після випікання паски прикрашають глазур’ю. Нагадаємо, є три рецепти глазурі, яка обов'язково вийде саме такою, як задумано.