Міністерство охорони здоров’я оприлюднило
"Документи – у вільному доступі і будь-яка школа може використовувати їх. Найбільший плюс – те, що їх не потрібно повторно погоджувати", - йдеться в повідомленні.
Страви з цієї карти можна вносити до будь-якого сезонного меню.
В ній наведено всі необхідні розрахунки (брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Створено також технологічні карти на безглютенові страви та інструкції, як таку їжу готувати.
Усі технологічні карти пройшли експертизу в Державній установі "Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України", а Держпродспоживслужба видала на них висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.
У МОЗ також підкреслили, що в системі шкільного харчування зменшується кількість цукру, який споживатимуть діти – з 70 г на день на 25 г. Хліб і булки замінять фруктами та овочами, цільними злаками та бобовими.
З 1 вересня набрали чинності нові норми харчування в українських школах. Однак Міністерство освіти й науки разом із Міністерством охорони здоров’я передбачили для нововведень перехідний період.