Через повномасштабне вторгнення Росії багато українців опинилися в умовах, коли не має стабільної подачі електроенергії. Ракетні удари ворога пошкодили багато об'єктів критичної інфраструктури.
Під час вимкнення електроенергії продукти у холодильнику та морозильній камері можуть зіпсуватися. У Центрі громадського здоров’я (ЦГЗ) дали низку порад, як правильно зберігати продукти та безпечно вживати їх.
Дотримуватися безпечної температури зберігання продуктів
Подбати про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері. У холодильнику має бути температура 4°С або нижче. У морозильній камері — 0°С або нижче.
Підготуватися до надзвичайної ситуації заздалегідь
Заморозити контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбати сухий або блоковий лід.
Чи треба відкривати двері холодильника при відключенні світла
Коли електроенергію відключили, слід тримати дверцята холодильника та морозильної камери закритими.
Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до чотирьох годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці.
Якщо електроенергія відключена більше ніж чотири години, слід помістити лід до продуктів у холодильник.
Не перевіряти безпечність їжі на смак
Ніколи не пробувати їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її.
Викидайте з холодильника продукти, що швидко псуються (м’ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки) через 4 години без електроенергії або джерела холоду.
Будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою також слід викинути.
Перевіряти температуру продуктів
Слід перевірити температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду.
Необхідно викинути їжу, якщо температура вище 4°С. Це можна перевірити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.
Чи можна повторно заморожувати продукти
У ЦГЗ пояснили, що можна безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.